Elektrisch Rijden Monitor: doorbraak in 2020

Dankzij een groeiend aanbod van relatief betaalbare modellen en een steeds betere actieradius, zal de verkoop van elektrische auto’s volgend jaar toenemen. Die verwachting spreekt de ANWB uit in de 3e Elektrisch Rijden Monitor.

Volgend jaar komen verschillende modellen onder de € 30.000 op de markt en het segment tussen de € 30.000 en € 40.000 groeit aanzienlijk. Bovendien komen de totale kosten voor aanschaf, bezit en gebruik van een elektrische auto steeds dichter bij die van een gewone auto te liggen. Vorig jaar was een elektrische auto nog 6% duurder over de gehele levensduur, nu nog 2 à 3%. Ook de gestaag toenemende actieradius, zal de verkoop een duwtje in de rug geven.

Stimuleringsmaatregelen

Om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren, komt er volgend jaar een aanschafsubsidie voor nieuwe én gebruikte auto’s. Overigens blijken maar weinig mensen – zo’n 30% – daarvan op de hoogte. Dat een elektrische auto nu al is vrijgesteld van wegenbelasting blijkt zelfs nog minder bekend met slechts 18%. Bij de zakelijke rijder zijn de fiscale voordelen wel bekend: met dank aan een gunstig bijtellingspercentage is het aantal elektrische auto's is afgelopen jaar ongeveer verdubbeld.

Meer over de ANWB Elektrisch Rijden Monitor