Monument voor 100-jarige rijwielpadvereniging

Vrijdag 2 november heeft wethouder Catsburg van Zeist een plaquette onthuld, die herinnert aan de oprichting van rijwielpadvereniging Utrecht met Omstreken (UMO), 100 jaar geleden. De jonge ANWB was nauw betrokken bij de oprichting van zulke verenigingen.

Landelijke rijwielpadverenigingen hebben in twintig jaar tijd zo’n 2.500 kilometer fietspad aangelegd – gemeenten, provincies en het Rijk deden dat toen nog niet. De vereniging UMO heeft gezorgd voor meer dan 100 kilometer fietspad op de Utrechtse Heuvelrug. De vereniging bestaat sinds 1968 niet meer, haar fietspaden liggen er nog steeds.

Plaquette en 45 jaar oude obelisk van zelfde ontwerper

De plaquette is aangebracht op een obelisk in de bossen tussen Zeist en Austerlitz op het kruispunt van twee oude UMO-paden: de Oude Woudenbergse Zandweg en de Oude Postweg. De gedenkplaat is ontworpen door Theo van de Vathorst (85), die zelf 45 jaar geleden ook de obelisk ontwierp. Dat gebeurde toen op verzoek van de ANWB, die het monument vervolgens schonk aan de gemeente Zeist. De plaquette is een initiatief van de fietsgroep ‘De uitsmijters’ uit Zeist.