Onderzoek naar reactie op zwaailicht en sirene

Weten automobilisten wat ze moeten doen als ze in het verkeer worden geconfronteerd met hulpverleningsvoertuigen? De ANWB en het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) hebben er onderzoek naar gedaan onder deelnemers aan het ANWB Ledenpanel 'Denk mee met de ANWB'.

Vooraf dachten de respondenten op dit vlak goed te scoren. Ze voorspelden voor zichzelf een score van 8,1. Na het onderzoek bleek de groep een magere 5,6 te hebben gescoord. Reden voor Belangenbehartiging en het IFV om te bekijken hoe leden en andere weggebruikers beter te informeren.

Wel of niet op de vluchtstrook?

Vrijwel iedereen weet dat je een voertuig met blauw zwaailicht en sirene voor moet laten gaan. Opvallend zijn de verkeerde antwoorden over plaatsmaken. Meer dan 40% denkt dat je harder mag gaan rijden dan de maximumsnelheid, ruim 30% denkt door rood te mogen rijden en 43% denkt op de snelweg te moeten uitwijken naar de vluchtstrook. Dit mag niet en is niet wenselijk. Het merendeel van de respondenten blijkt evenmin op de hoogte van het feit dat een politieauto zonder zwaailicht en sirene door rood mag rijden.

Tweederde van de deelnemers vindt het lastig of spannend om een hulpverleningsvoertuig voor te laten gaan. In deze video kun je zien wat je moet doen.