ANWB presenteert tweede Elektrisch Rijden Monitor

De elektrische auto bezig is met een opmars, maar veel consumenten wachten nog met de aanschaf. Dat is de belangrijkste conclusie uit de tweede Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB.

Op een aantal terreinen heeft de elektrische auto het afgelopen jaar voortgang geboekt. De kosten dalen en er komen meer laadpalen. Ook goed nieuws wat betreft de actieradius: van een gemiddelde elektrische auto onder de € 50.000 is die gestegen van 221 naar 264 km. Fabrikanten kondigen bovendien goedkopere modellen aan met een grotere actieradius.

Actieradius

Een groot deel van de Nederlanders vindt de (verwachte) actieradius van een elektrische auto nog onvoldoende. Toch is 37% van hen geïnteresseerd in elektrisch rijden. Van alle Nederlanders overweegt 4% – 400.000 automobilisten – een aanschaf binnen twee jaar.

Gebruiks- en aanschafkosten

Ook hikken veel automobilisten aan tegen de hoge aanschafprijs. De gebruikskosten van een elektrische auto zijn daarentegen lager dan van een benzineauto. De aanschaf- en gebruikskosten bij elkaar opgeteld, is de elektrische auto op dit moment nog 6% duurder dan een vergelijkbare benzineauto. In 2017 was dit nog 10%.

Met de Elektrisch Rijden Monitor brengt de ANWB in kaart hoe de elektrische auto zich in Nederland ontwikkelt, hoe de consumenten daarop reageren en tegen welke belemmeringen ze oplopen. De ANWB beoogt met de monitor leden en partners te informeren en zo elektrisch rijden in Nederland te stimuleren. 


Beijk de Elektrischrijden Monitor 2018