Hoofddirecteur Van Bruggen deelt 100e kinderfiets HD Works uit

De 17-jarige Anthoney, leerling van de Herman Broerenschool uit Roermond, kreeg vandaag uit handen van Frits van Bruggen de 100e fiets die is opgeknapt in de werkplaats van HD Works, Maatwerkvoorziening Dagbesteding in St. Odiliënberg.

Anthoney heeft nu een veilige en voor hem passende fiets. "Ik heb de dagen afgeteld en kon de hele week niet slapen van de zenuwen. Ik ben heel blij met deze fiets!", zei hij. Ook zijn klasgenoot Suleiman ging stralend met een goede fiets naar huis. Nu hoeft hij zijn krantenwijk niet meer op een gammele fiets te rijden. Reparatie of een nieuwe fiets kan het gezin zich niet veroorloven. 

Kinderen uit minderbedeelde gezinnen aan een fiets helpen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring laten opdoen. Dat was het idee achter de proef die het ANWB Kinderfietsenplan afgelopen jaar aanging met deze werkplaats in Limburg. 

Meer werkplaatsen

Het ANWB Kinderfietsenplan verzamelt, repareert en doneert fietsen aan kinderen uit arme gezinnen. In Nederland geldt dat voor 420.000 kinderen, van wie 60.000 onder de armoedegrens leven. Een fiets is geen vanzelfsprekendheid. Het Kinderfietsenplan heeft drie eigen werkplaatsen: in Den Haag, Utrecht en Breda. Al meer dan 5.000 kinderen kregen inmiddels een opgeknapte fiets. Om nog veel meer kinderen te kunnen helpen, heeft de ANWB meer werkplaatsen nodig. De pilot in St. Odiliënberg is een voorbeeldproject voor het Kinderfietsenplan in de toekomst: decentrale werkplaatsen met lokale partijen. De voordelen hiervan zijn talrijk: het project kan sneller groeien en zit dichter bij de doelgroep. Fietsen worden lokaal ingezameld, gerepareerd en uitgeleverd. Hierdoor is er minder vervoer nodig. Ook biedt het de mogelijkheid om naast het geven van fietsen óók inruil en onderhoud te waarborgen. Het Limburgse voorbeeld is zo succesvol dat de ANWB nu ook elders lokale samenwerking en werkplaatsen zoekt. "St. Odiliënberg heeft een nieuwe weg voor ons geopend", zegt projectleider Odette Dinklo.