App voor blinden en slechtzienden winnend idee Dutch Mobility Hackathon

Dit weekend werd het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag overgenomen door hackers. Tijdens de Dutch Mobility Hackathon stelden de ANWB, Schiphol en NS data beschikbaar waarmee 65 deelnemers aan de slag gingen om - in 24 uur - nieuwe ideeën en toepassingen voor reizigers te bedenken. Het winnende idee is ‘Lassie’ een app voor blinden en slechtzienden die met het vliegtuig reizen en daarin zelfredzaam willen zijn. De hackathon werd georganiseerd in samenwerking met startup incubator UtrechtInc.  

Zaterdagmiddag 18 november presenteerden de beste teams hun vindingen aan een jury van onder meer Hessel Dikkers, CIO van NS, Sjoerd Blüm CIO van Schiphol en Lidwien Suur, CFO van de ANWB. De eerste prijs werd uitgereikt door Frits van Bruggen, CEO van de ANWB.

Naast ‘Lassie’ zijn volgens de jury de volgende concepten het meest inspirerend en kansrijk voor implementatie:

  • Reisbrein, een applicatie met specifieke reisadviezen op basis van persoonlijke kenmerken  en voorkeuren (auto, trein, fiets). 
  • Stewart, met deze app ervaren reizigers die met het vliegtuig reizen geen stress maar reizen vlot en ontspannen af op basis actuele- en relevante reisinformatie én gamification. 
  • MoodTrip, afhankelijk van je stemming geeft deze app een reisadvies en kun je vooraf of onderweg het plezier alvast delen met andere bezoekers, bijvoorbeeld op weg naar een concert.
  • Where am I going, deze app spoort met fotoherkenning de locatie van een foto op en biedt de snelste route naar deze bijzondere plek of bezienswaardigheid. 

Inzet van data en technologie 

Met de organisatie van deze hackathon willen de drie grootste vervoersbedrijven in Nederland voorzien in de toenemende en snel veranderende vraag naar mobiliteit. ANWB CEO Frits van Bruggen: ‘We zijn continue bezig met het verbeteren van onze dienstverlening. De inzet van data en technologie maken het mogelijk om mobiliteit in Nederland slim(mer) vorm te geven. Zo kunnen we reizen veiliger, duurzamer en flexibeler maken.’

Dutch Mobility Hackathon

Om die nieuwe mogelijkheden in dienstverlening te ontdekken, stelden de ANWB, NS en Schiphol dit weekend data beschikbaar. Programmeurs en creatieve talenten werden uitgedaagd om die informatie te analyseren, te combineren en te visualiseren tot nieuwe oplossingen. Bijvoorbeeld op het gebied van vliegvertragingen, treinstoringen en locatiebepaling. Op vrijdag klonk in het hoofdkantoor van de ANWB het startschot van de hackathon. De teams werkten de hele nacht door. Tussendoor konden de deelnemers gebruikmaken van massages, een gameroom of even een powernap doen op (lucht)bedden.

Meer informatie op https://www.utrechtinc.nl/dutchmobilityhackathon/

 

ANWB

De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB is een vereniging die met een unieke mix 
van beïnvloedende en dienstverlenende activiteiten de belangen van haar leden behartigt op het gebied van mobiliteit, vakantie en vrije tijd. Bij dat werk wil de ANWB een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving.
Over ANWB

Royal Schiphol Group

Schiphol Group is een onderneming die luchthavens in Nederland exploiteert, internationale activiteiten ontplooit en participaties heeft in buitenlandse luchthavens. De exploitatie van Amsterdam Airport Schiphol is haar grootste activiteit. De groep is ook volledig eigenaar van de luchthavens Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en heeft een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport. De missie van Schiphol Group is Connecting the Netherlands: Nederland optimaal verbinden met de rest van de wereld en zo een bijdrage leveren aan de welvaart en het welzijn in Nederland en daarbuiten.
Schipholgroup

NS

NS brengt per dag meer dan 2,5 miljoen reizigers in Europa op een duurzame manier van deur tot deur met trein, bus, tram, OV-fiets of alternatieven als de Zonetaxi en Greenwheels. Met 33.571 werknemers is NS (met dochterbedrijf Abellio) actief in onder meer Nederland, Engeland en Duitsland. De Thalys, ICE en de internationale Intercity’s van NS International zijn een aantrekkelijk en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op langere afstanden over de grens. In Nederland brengt NS per dag ca. 1,2 miljoen reizigers met
de trein naar hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De treinen van NS zijn daarbij klimaatvriendelijk. NS Stations is het stationsbedrijf van Nederland. Samen met onze partners zorgen we voor aangename en levendige stationsomgevingen waar het goed parkeren, werken, wonen of verblijven is.

Over NS

UtrechtInc

Bright entrepreneurs, healthy society.
UtrechtInc is de bedrijfsincubator van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht en Hogeschool Utrecht. Wij geloven dat ambitieus ondernemerschap essentieel is voor de vertaling van ideeën en onderzoek naar bedrijven met een positieve impact op de samenleving. Ondernemers en onderzoekers vinden bij ons ondersteuning bij het succesvol opzetten van hun (IT) bedrijf. In het startup programma werken deze pioniers versneld naar een schaalbaar business model, betalende klanten en werkend product. UtrechtInc
bestaat sinds 2009, heeft inmiddels 150 startups ondersteund en biedt naast inhoudelijke programma’s ook financiering, kantoorruimte, nieuw talent, coaching en een dynamische startup community.

UtrechtInc