Politiek debatteert over mobiliteit

In de Jaarbeurs in Utrecht is donderdag 9 maart het Nationaal Mobiliteitsdebat gehouden. Het debat is een initiatief van de Mobiliteitsalliantie, waar behalve de ANWB bijvoorbeeld ook de BOVAG, Fietsersbond, NS en Transport en Logistiek Nederland deel van uitmaken.

Tijdens het debat onder leiding van Rens de Jong van radiozender BNR zijn Tweede Kamerleden met elkaar in gesprek gegaan over bereikbaarheidsproblemen en mobiliteitsthema’s als veiliger, groener, slimmer en eerlijker. Aan het woord kwamen Attje Kuiken (PvdA), Barbara Visser (VVD), Martijn van Helvert (CDA), Salima Belhaj (D66), Huib van Essen (kandidaat-Kamerlid GroenLinks) en Eric Smaling (SP).

Urgentie ontbreekt

Uit onderzoek van de Mobiliteitsalliantie onder 1.551 Nederlanders blijkt dat ruim driekwart van de mensen het beeld herkent dat we zowel op de weg als in het openbaar vervoer vastlopen. Ook willen ze dat er actie wordt ondernomen om de uitstoot van CO2 en fijnstof te verminderen. De Mobiliteitsalliantie maakt zich zorgen dat er bij de Tweede Kamerverkiezingen te weinig aandacht is voor deze problemen, waardoor uiteindelijk de concurrentiepositie van Nederland en duurzaamheid en luchtkwaliteit achteruitgaan.