Amsterdam en ANWB zamelen fietsen in voor Kinderfietsenplan

Gemeente schenkt 100 fietsen

Presentator en acteur Eric Corton heeft woensdag 14 juni het officiële startsein gegeven voor de fietsinzamelingsactie van de gemeente Amsterdam en de ANWB. Dat deed hij samen met 36 leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Overhoeks uit Amsterdam. De scholieren leverden de eerste fietsen in bij de pop-up fietsenwerkplaats van de ANWB aan de IJ-promenade. De fietsen gaan naar Amsterdamse kinderen die onder de armoedegrens leven.

Te voet naar het inzamelpunt

De leerlingen uit Amsterdam Noord kwamen te voet naar het inzamelpunt met de door hun ingezamelde fietsen. Via posters en flyers en via de nieuwsbrief van school deden zij een oproep onder alle kinderen en hun ouders om gebruikte fietsen in te leveren. Met een mooi eerste resultaat.

 

Actieweek

De gemeente en de ANWB vragen deze week zoveel mogelijk Amsterdammers mee te doen met de actie. Inwoners kunnen hun gebruikte fietsen van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 juni van 10.00 tot 17.00 uur inleveren bij de ANWB pop-up fietsenwerkplaats in Amsterdam Noord of bij diverse andere inzamelpunten in de stad.

1 op 4 kinderen leeft in armoede

Vrijwilligers van de ANWB knappen de fietsen ter plekke op. De ANWB zorgt ervoor dat de fietsen terecht komen bij Amsterdamse kinderen tussen 10 en 18 jaar uit gezinnen die in armoede leven en geen fiets kunnen betalen. 1 op de 4 kinderen in Amsterdam groeit op in armoede. Voor deze kinderen is het hebben van een fiets niet vanzelfsprekend.

Gemeente Amsterdam doneert 100 fietsen

Als fietsstad vindt Amsterdam het belangrijk dat ook deze kinderen de fiets kunnen pakken: om naar school te gaan, naar een voetbalveldje te fietsen of met vriendjes de wijk te verkennen. De gemeente ondersteunt de actie van het ANWB Kinderfietsenplan van harte en doneert daarom maar liefst 100 fietsen aan de actie.

Over het ANWB Kinderfietsenplan

Er werden al eerder inzamelacties gehouden in Groningen, Apeldoorn en Rotterdam. Via het ANWB Kinderfietsenplan worden fietsen in heel Nederland ingezameld, opgeknapt en verspreid onder kinderen die in gezinnen opgroeien die onder de armoedegrens leven en zich geen fiets kunnen veroorloven. Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met het Nationaal Fonds Kinderhulp. Daar bepalen professionals welke kinderen in aanmerking komen voor een fiets.