ANWB presenteert Elektrisch Rijden Monitor 2017

De ANWB presenteerde maandag 4 december de Elektrisch Rijden Monitor 2017. Hij brengt in beeld hoe elektrisch rijden zich in Nederland ontwikkelt, hoe consumenten erover denken en welke belemmeringen zij ervaren. Met het initiatief wil de ANWB haar leden en andere partijen informeren en adviseren, en tegelijkertijd elektrisch rijden in Nederland stimuleren. De ANWB wil de monitor jaarlijks actualiseren.

De Elektrisch Rijden Monitor toont uitkomsten van onderzoek door Bureau Blauw in opdracht van de ANWB. Dit onderzoek is representatief voor Nederlanders tussen 18 en 70 jaar. Een van de uitkomsten laat de belangrijkste redenen zien waarom Nederlanders voor een elektrische auto kiezen, of juist niet.

 
Voor Tegen
Beter voor het milieu Duur in aanschaf
Voordelig in gebruik Actieradius is onvoldoende
Voorbereid op techniek van de toekomst Liever wachten tot het meer gangbaar wordt
Nooit meer tanken Te weinig openbare laadpunten
Rijeigenschappen Geen mogelijkheid om op te laden
Nieuwe dingen zijn leuk Niet met elektrische auto op vakantie


Veel consumenten nog onbekend met elektrisch rijden

De ANWB ziet dat de opmars van elektrisch rijden doorzet en ook door de politiek wordt ondersteund. Zo wil het Kabinet Rutte III dat er vanaf 2030 geen nieuwe auto's meer worden verkocht die op fossiele brandstof rijden. Autofabrikanten anticiperen hier al op en presenteren volop elektrische modellen. Maar veel consumenten zijn er nog onbekend mee. De ANWB wil hen met de monitor informeren en adviseren. Ook maakt de monitor het mogelijk de kosten te vergelijken met die van benzine- en dieselauto's. 

Download de Elektrisch Rijden Monitor 2017