Vervanging toeristische informatieborden

In samenwerking met een aantal gemeenten is de ANWB gestart met het vervangen van toeristische informatiepanelen. De bekende bruine bordjes vertellen voorbijgangers meer over de historie van gebouwen, cultureel erfgoed of landschappen. Sommige zijn door de tand des tijds zo verweerd dat ze onleesbaar zijn geworden.

Heusden en Hoorn als eerste

In het historisch centrum van Heusden hangen inmiddels 17 nieuwe borden en in de gemeente Hoorn worden er binnenkort 31 vervangen. Binnen afzienbare tijd zijn Enkhuizen, Hasselt, Veere en Den Haag aan de beurt en de gesprekken lopen met Steenwijkerland, Terneuzen, Putten, Rotterdam en Maastricht.

7.000 aan vervanging toe

De ANWB levert de informatiebordjes altijd in opdracht van een gemeente , vereniging of stichting. Deze opdrachtgevers zijn als eigenaar verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Met het ouder en slecht leesbaar worden van de borden lijkt deze verantwoordelijkheid wat in de vergetelheid geraakt; een groot aantal borden is veel ouder dan de levensduur van 15 à 20 jaar die er normaal gesproken voor staat. In totaal zijn naar schatting zo'n 7.000 informatiepanelen aan vervanging toe.

Helft kosten voor ANWB

Om gemeenten aan te moedigen de informatieborden te vervangen of nieuwe bij te plaatsen, heeft de ANWB aangeboden de helft van de kosten op zich te nemen. De bruine bordjes worden al ruim 30 jaar gegraveerd en ingekleurd bij het werk- en leerbedrijf Orionis Walcheren.