Nieuwe heli Medical Air Assistance in Nederland

Vanavond is de eerste van twee nieuwe helikopters van Medical Air Assistance (MAA) in Leeuwarden aangekomen.

Ze worden vanaf half november ingezet voor het ambulancevervoer vanaf de Friese Waddeneilanden. MAA gaat in opdracht van en in samenwerking met de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Fryslân de ambulancevoorziening per helikopter verzorgen. De ANWB-dochter levert de helikopter en de piloten, RAV Fryslân zorgt voor de navigator en de ambulanceverpleegkundige. Naar verwachting zullen ze per jaar zo’n 300 patiënten vanaf de Friese Waddeneilanden naar een ziekenhuis op het vasteland brengen.

Niet alleen arts, maar ook patiënt mee

“De nieuwe heli’s zijn groter dan de traumahelikopters”, vertelt MAA-directeur Petra van Saaze. “Die vervoeren een arts en verpleegkundige zo snel mogelijk naar de plaats van een ongeval, zodat de patiënt kan worden gestabiliseerd. Meestal wordt die vervolgens met een reguliere ambulance naar het ziekenhuis gebracht; slechts in enkele gevallen gaat de patiënt met de traumahelikopter mee. De nieuwe helikopters zijn juist bedoeld voor patiëntenvervoer en moeten ruimte voor de verzorging van de patiënt onderweg en voor een begeleider van de patiënt.”

Heli’s van de ADAC

De helikopers komen van de Duitse zusterclub ADAC. Petra: “In augustus kregen we groen licht van RAV Fryslân voor het verzorgen van de waddenvluchten. In het contract stond dat we binnen 3 maanden moesten vliegen. Het aanschaffen en inrichten van een helikopter duurt echter wel zo’n anderhalf jaar. Deze nieuwe, net ingebouwde helikopters boden ons een hele mooie oplossing.”