ANWB Kinderfietsenplan deelt eerste 500 fietsen uit
Een mijlpaal! ANWB Kinderfietsenplan heeft de eerste 500 fietsen uitgedeeld aan kinderen die zich anders geen fiets kunnen veroorloven. Via Nationaal Fonds Kinderhulp heeft ANWB verschillende maatschappelijke organisaties door Nederland blij kunnen maken met fietsen die zij de afgelopen maanden inzamelden en opknapten.
ANWB deed een oproep aan leden om een fiets te doneren. De fietsen gaan via Fonds Kinderhulp en andere organisaties naar kinderen tussen de 10 en 18 jaar uit gezinnen die te weinig geld hebben om zelf een rijwiel aan te schaffen. Kinderen kunnen daardoor in een sociaal isolement raken.
Verantwoordelijkheidsgevoel
Een van de organisaties die vijftig fietsen kreeg van Fonds Kinderhulp is Trias voor jeugd- en opvoedhulp in Overijssel. Trias had dringend fietsen voor oudere tieners nodig. ‘We waren blij verrast! De jongeren die bij ons wonen hebben dankzij de fiets een groot stuk van hun bewegingsvrijheid terug. De een kan weer naar school en de ander kan naar training’, zegt Frederica Martens.
Trias heeft een fietsenwerkplaats op het terrein waar de jongeren als tegenprestatie een dagdeel moeten klussen om het rijwiel te onderhouden. ‘Het zijn pubers he?! Dat klussen doen we om het verantwoordelijkheidsgevoel voor de fiets te vergroten. We willen dat ze netjes met hun fiets omspringen. Zo’n fiets is niet niks. Het is iets van waarde.’
Vrijheid terug
Ook Xonar voor jeugd- en opvoedhulp uit Limburg is ‘verschrikkelijk blij’ met de 52 fietsen en plaatste op de Facebookpagina: ‘Super bedankt voor deze geweldige donatie’. Het centrum voor begeleid wonen ligt iets buiten de stad, waardoor een fiets geen luxe maar noodzaak is. ‘Door bezuinigingen kunnen wij ook geen fiets meer aanschaffen en is er nog maar een begeleider per groep. Er is niemand over om een jongere even een lift te geven. Dankzij de fiets zijn ze minder geïsoleerd en hebben ze de vrijheid terug die opgroeiende kinderen nodig hebben’, aldus Fonds Kinderhulp.
Niet aan te slepen
Volgens Kinderhulp zijn de ‘fietsen niet aan te slepen’. Voor 2016 is er inmiddels een wachtlijst voor ongeveer 500 fietsen en de aanvragen blijven binnenstromen. ‘De ervaring leert dat organisaties blijven komen omdat ze het vaak ‘via via’ horen. Ik verwacht dan ook dat dit aantal nog met ettelijke honderden fietsen zal stijgen. Hoeveel fietsen de ANWB ook heeft, we raken ze allemaal kwijt’, aldus Marion Reuvers van Kinderhulp.
Alle informatie over het ANWB Kinderfietsenplan
Meer nieuws
- Stakingen/acties in Europa 27 feb 2021
- Overzicht Alpenpassen 27 feb 2021
- Geef je kinderen fietservaring 26 feb 2021
- Wegafsluitingen door werkzaamheden 26 feb 2021
- Wat is het allermooiste vestingstadje van Nederland? 25 feb 2021
- Deze (bijna) nieuwe elektrische auto’s koop je met subsidie 25 feb 2021