Inzamelactie fietsen voor kinderen in armoede in Groningen

ANWB Kinderfietsenplan en gemeente Groningen slaan handen ineen

ANWB Kinderfietsenplan en gemeente Groningen roepen inwoners, verenigingen, scholen, sportclubs en bedrijven op om fietsen in te zamelen voor de gezamenlijke inzamelactie van 18 tot en met 24 april op de Grote Markt. De fietsen gaan naar kinderen uit minderbedeelde gezinnen die zich anders geen rijwiel kunnen veroorloven. 

De actie in Groningen is het startschot voor de regionale toer van het Kinderfietsenplan waarmee ANWB uiteindelijk alle regio’s in Nederland wil bedienen. We gaan het land in om het Kinderfietsenplan dichter bij de eindgebruikers, de kinderen, te brengen en om de betrokkenheid van de ANWB-leden bij de inzameling te vergroten. We helpen zo kinderen uit hun eigen regio aan een fiets. Bovendien is het duurzamer om fietsen lokaal in te zamelen en uit te delen.

Een op vijf kinderen in armoede

Meisje langs ijsselWe kiezen ervoor de toer in Groningen te beginnen omdat daar procentueel veel arme gezinnen wonen en omdat Groningen in 2016 kandidaat is voor Beste fietsstad van Nederland. Er is zelfs een fietswethouder. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat één op de vijf kinderen in de stad in armoede opgroeit en in sommige wijken dit zelfs een op drie kinderen is.

De fietsen die ANWB en de gemeente bij de inzamelactie hopen op te halen gaan naar de fietsregeling van de afdeling armoedebestrijding Groningen. De fietsen komen terecht bij de kinderen van Stichting Leergeld en partij XXX in de regio.

‘Armoede betekent onvoldoende eten, geen verjaardag vieren, geen kapper, geen zwemdiploma, geen geld voor een buskaartje, geen winterjas en ook geen geld voor een fiets’, aldus een medewerker van het Armoedebeleid-Kindpakket. ‘Groningen is een stad waar alle kinderen de kans moeten krijgen om mee te doen. Want kinderen kiezen niet voor de omstandigheden waarin ze geboren worden.’

Help mee en doneer een fiets

ANWB en de gemeente roepen iedereen die een fiets over heeft of een ongebruikte in de schuur heeft staan op zijn/ haar fiets tijdens de actie te doneren. ‘Of organiseer een inzamelactie in de buurt, op het werk of sportvereniging en kom de fietsen brengen naar de Grote Markt’, aldus een medewerker van het Kinderfietsenplan.

Fiets doneren                    Inzamelactie organiseren

 

Over het ANWB Kinderfietsenplan

Het Kinderfietsenplan is een initiatief van ANWB dat een veilige fiets doneert aan kinderen tussen 10 en 18 jaar. We vinden dat elk kind recht heeft op een fiets. Mobiliteit, de wereld in vrijheid ontdekken, is juist in deze leeftijdsgroep een voorwaarde voor persoonlijke groei en sociale ontwikkeling. De eerste 500 fietsen zijn begin dit jaar via Nationaal Fonds Kinderhulp landelijk uitgedeeld aan kinderen uit gezinnen die te weinig geld hebben om een rijwiel aan te schaffen.

ANWB Kinderfietsenplan