AutoMaatje gaat in Barneveld ‘als een speer’

Onder de kop ‘AutoMaatje gaat als een speer’ heeft de Barneveldse Krant.nl vandaag uitgebreid aandacht besteed aan dit vervoersconcept.

AutomaatjeDe inwoners van Barneveld maakten er in januari 2015 als eerste in Nederland kennis mee. In het eerste jaar hebben in Barneveld 30 chauffeurs ruim 600 ritten verzorgd voor de 120 deelnemers. Reden voor de samenwerkende partijen om in de krant te spreken van een doorslaand succes. 

Artikel Barneveldse Krant (1)

Artikel Barneveldse Krant (2)

Hoe werkt het ook alweer?

Bij AutoMaatje helpen mensen met een eigen auto andere mensen met hun vervoersvraag. Dankzij het concept zijn vooral oudere en minder mobiele mensen langer mobiel. Meerijders betalen een vaste onkostenvergoeding per kilometer. In Barneveld is dat 30 cent. Er wordt geen winst gemaakt, maar de maatschappelijke voordelen zijn duidelijk:

  • Minder mobiele inwoners krijgen aanvullend vervoer van deur tot deur, ook buiten de gemeentegrens;
  • Voor de vrijwilligers is het een dankbare en zinvolle activiteit;
  • De service is persoonlijk en brengt mensen in contact met elkaar;
  • AutoMaatje is een zorg minder voor familie/mantelzorgers.

Ook lof in de Kamer

In een recent debat over de Taxiwet in de Tweede Kamer noemde staatssecretaris Sharon Dijksma ANWB AutoMaatje als een van de initiatieven die goed inspelen op een mobiliteitsvraag in regio’s waar openbaar vervoer en regulier taxivervoer niet langer rendabel zijn. “Dergelijke initiatieven uit de samenleving, die vaak precies aansluiten bij de reizigersbehoefte, zijn welkom”, zei Dijksma.