Automaatje nu overal in het land

Sinds de geslaagde proefprojecten in Barneveld en Woerden haken steeds meer plaatsen aan bij ANWB AutoMaatje, de vervoersservice voor minder mobiele mensen.

Mensen zo lang mogelijk mobiel houden, zodat ze kunnen deelnemen aan het sociale verkeer. Met dat doel voor ogen begon de ANWB in 2015 met AutoMaatje, een vervoersservice waarbij vrijwilligers tegen een geringe onkostenvergoeding minder mobiele plaatsgenoten vervoeren, bijvoorbeeld naar familie, vrienden, het wijkcentrum, een film of theatervoorstelling. 

Ruim 4.000 ritten voor 400 mensen door 80 vrijwilligers

De projecten in Barneveld en Woerden verliepen naar volle tevredenheid van alle betrokkenen. In 2016 brachten in totaal 80 vrijwilligers, 400 minder mobiele dorps- en stadgenoten ruim 4.000 keer onder de mensen. AutoMaatje is inmiddels ook gestart in Abcoude, Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen. Waarschijnlijk volgen begin 2017 Dalfsen, Simpelveld, Amsterdam Nieuw-West, Son & Breugel, Heemstede en Almere. En ondertussen is de ANWB in gesprek met nog 10 gemeenten.

Mini-documentaires Man Bijt Hond 

Welke rol de service speelt in het leven van gebruikers en vrijwilligers is te zien in de Man Bijt Hond-serie ‘AutoMaatje, samen komen wij er wel’. In 4 afleveringen maken we kennis met mevrouw Van de Bovenkamp (78), meneer Stoker (70), mevrouw Knoop (90), Nelleke (36) en hun vrijwillige chauffeurs. De hele serie is te bekijken via manbijthond.tv.

Geen winstoogmerk

Voor AutoMaatje werkt de ANWB samen met lokale welzijnsinstellingen en vrijwilligers. Het initiatief heeft geen winstoogmerk. Meer informatie vind je op anwb.nl.