ANWB blij met behoud geschillencommissies

De ANWB is blij met de redding van de geschillencommissies voor consumentenzaken. Ook in 2017 kunnen consumenten er gewoon terecht als er problemen zijn met een nieuw gekochte auto of een georganiseerde reis. Eerder wilde minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zijn financiële bijdrage voor de commissies intrekken.  

Nieuwe auto kopen

Ingegrepen door de Kamer

De minister heeft na ingrijpen door de Kamer de subsidie aan de Stichting Geschillencommissies voor 2017 moeten handhaven. Hiermee behoudt de consument een essentieel wapen om conflicten met ondernemers via onafhankelijk advies, eenvoudig af te handelen. De ANWB heeft samen met Consumentenbond, VNO-NCW en MKB Nederland hiertoe aangedrongen bij de Tweede Kamer.

Conflicten van overboeking tot problemen van defecten aan nieuwe auto's

Jaarlijks leggen duizenden consumenten die een conflict hebben met een ondernemer, hun geschil voor aan de Stichting Geschillencommissies Consumentenzaken. Variërend van kopers van nieuwe auto’s met gebreken of elektrische fietsen met haperingen tot vakantiegangers die zijn overboekt of een huurauto meekrijgen met onverwacht hoge extra kosten.

Eenvoudige en goedkopere procedure

De procedures zijn eenvoudig en een advocaat is niet nodig. Het behandelingsgeld is al gauw de helft goedkoper dan bij de rechtbank en wordt vergoed als de consument in het gelijk wordt gesteld. Bij de rechter is het niet vanzelfsprekend en niet voor de hand liggend dat je kosten vergoed worden.

Bezuiniging ongewenst volgens de Kamer

In de begroting van 2017 voor Veiligheid en Justitie werd een streep gezet door de financiële steun. Hoewel het bedrijfsleven het werk van de commissies al voor 80% betaalt, wilde men de laatste 20% ook intrekken. Vanwege ongewenste gevolgen als inperking van de toegang tot het recht, zwaardere belasting van de duurdere rechtbanken en een Europese verplichting voor buitengerechtelijke mogelijkheden voor de burger, vond een meerderheid van de Kamer deze bezuiniging ongewenst.

Eerder verschenen:

Geschillencommissies consumentenzaken moeten blijven (24-11-2016)