Tour Kinderfietsenplan gestart in Groningen

Met de opening van een pop-up fietsenwinkel op de Vismarkt in Groningen is het ANWB Kinderfietsenplan vandaag een regionale tour begonnen.

Het ANWB Kinderfietsenplan heeft vandaag op de Vismarkt in Groningen een pop-up fietsenwinkel geopend. Je kunt er geen fiets kopen, maar er alleen eentje komen brengen. Hij is onderdeel van een regionale inzameltour voor kinderen zonder fiets en blijft een week open.

ANWB en gemeente Groningen hebben de handen ineen geslagen om kinderen zonder fiets te helpen. Zij riepen iedereen in de stad op om eens in de schuur te kijken en ongebruikte fietsen weg te geven. Ook scholen, verenigingen, sportclubs en bedrijven deden mee. Dat resulteerde in 40 inzamelacties. Hoeveel fietsen de acties hebben opgeleverd, wordt eind deze week duidelijk.

Eerste fietsen gedoneerd

De eerste fietsen werden bij de opening van de winkel gedoneerd door leerlingen van de St. Michaëlschool. Wethouder Mattias Gijsbertsen (Armoedebeleid) en Araya Sumter (manager ANWB Betrokken) namen ze in ontvangst. Op de Vismarkt zijn de hele week leuke activiteiten. Zo kunnen kinderen meedoen aan een wedstrijd fietsbanden plakken, een Streetwise fietsparcours of een fiets ‘pimpen’.

Een op vijf kinderen in armoede

ANWB Kinderfietsenplan doet de actie in Groningen omdat daar relatief veel arme gezinnen wonen. 1 op de 5 kinderen in de stad groeit op in armoede  en in sommige wijken is dit zelfs 1 op 3. De fietsen komen veelal bij deze kinderen terecht.

Kinderfietsenplan op tournee

De inzamelweek in Groningen is het startschot voor de regionale tour van het Kinderfietsenplan. In verschillende regio’s van Nederland werkt de ANWB samen met gemeenten om op een duurzame manier kinderfietsen in te zamelen. Na Groningen trekt de ANWB onder meer verder naar de Giro Gelderland in Apeldoorn en naar Winschoten.