SNP leidende rol bij prijswinnende carbon calculator

ANWB-reisdochter SNP heeft een leidende rol gespeeld bij de ontwikkeling van de carbon calculator, waarmee de ANVR vrijdag in Dallas een prestigieuze internationale prijs won: de Innovation Award van de World Travel Tourism Council.

Voor de award waren wereldwijd 157 inzendingen binnengekomen. De World Travel Tourism Council (WTTC) had de prijs uitgeloofd voor het beste en meest toonaangevende initiatief op het gebied van verantwoord reizen. Awards van de WTTC behoren tot de hoogste onderscheidingen in de reisbranche.

Wat doet de carbon calculator?

Met de calculator kunnen touroperators nauwkeurig de CO2-voetafdruk van hun reizen meten. Hij berekent niet alleen de uitstoot van vliegreizen, maar ook van zo’n 20 andere vervoerswijzen, accommodaties (wereldwijd een half miljoen), lokale excursies, transfers, etc. Ook kan een pakketreis in zijn geheel worden gewogen.

5 reisdochters helpen bij het testen

Het rekenmodel is tot stand gekomen op initiatief van SNP en Sawadee. Bij de ontwikkeling is samengewerkt met een groot aantal toeristische organisaties. Bij het testen van de calculator hebben ook FOX, Pin High, Travelhome, Pharos bijgedragen. Bovendien heeft de ANWB € 10.000 gedoneerd om de ontwikkeling mogelijk te maken.

Veel belangstelling verwacht

De ANVR verwacht dat touroperators wereldwijd veel belangstelling zullen hebben voor de online calculator. Hij helpt hen om reizen op zo’n manier samen te stellen dat ze zo weinig mogelijk effect hebben op het klimaat.