Jarige Wegenwacht presenteert waterstofauto

Ter ere van de 70e verjaardag van de Wegenwacht heeft wegenwacht Barend Broek vanmorgen op Wegenwachtstation Rhoon de eerste Wegenwachtauto op waterstof onthuld. Onder grote mediabelangstelling ging het doek eraf.

Barend gaat zelf werken met het innovatieve voertuig. De waterstofauto is een omgebouwde Renault Kangoo ZE met een waterstofcel. Met zijn actieradius van 300 kilometer kan hij prima uit de voeten in stedelijk gebied. Er is gekozen voor het Wegenwachtstation in Rhoon als uitvalsbasis, omdat je daar vlakbij waterstof kunt tanken. Met de Renault wil de ANWB vooral ervaring opdoen met waterstofaandrijving en de techniek die daarbij wordt gebruikt. Natuurlijk wordt ook gekeken of de auto bruikbaar is in de dagelijkse operatie.

Rian blikt terug op afgelopen 5 jaar

In haar jubileumtoespraak concentreerde Rian Vreeburg zich op de ontwikkelingen sinds de viering van 65 jaar Wegenwacht in 2011. Ze memoreerde de opening van nieuwe servicecentra, de e-Caddy als eerste elektrische voertuig (op Schiphol) en de lepelwagen op gas. Ook was er de introductie van pechservice voor fiets en e-bike, bromfiets, scooter en scootmobiel en het verhelpen van storingen aan laadpalen. Verder ging Rian in op het streven naar zuinig en schoon en het soms levensreddend werk van wegenwachten bij ongevallen. Uiteraard werd de nieuwe kleding genoemd.

Vitaler dan ooit

Rians conclusie: 'De Wegenwacht heeft een respectabele leeftijd bereikt, maar we zijn anno 2016 misschien wel vitaler dan ooit.' Ze illustreerde dit aan de hand van actuele projecten gericht op verbeteringen in techniek, materialen, gereedschap en werkprocessen en nieuwe activiteiten zoals de Onderweg app en ANWB Private Lease.