Frits van Bruggen opent fietsroute Engelandvaarders

Een bijzondere dag voor de Haagse regio: in het bijzijn van onder andere een 96-jarige voormalige Engelandvaarder, opende Frits van Bruggen gisteren een nieuwe ANWB-fietsroute, die waarschijnlijk ‘Soldaat van Oranje-route’ gaat heten.

Het oorlogsverleden van Engelandvaarder en verzetsstrijder ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema (1917-2007), vormt de rode draad in de route die 55 kilometer beslaat en loopt vanuit het centrum van Den Haag, via Scheveningen en de duinen, door Leiden, Voorschoten en Wassenaar terug naar Den Haag. Je fietst langs punten die zijn verbonden met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog als de Scheveningse gevangenis, de Waalsdorpervlakte, bunkers in de duinen en het pand waar Hazelhoff Roelfzema zijn studentenkamer had.

De openingsbijeenkomst was een bijzondere. Een van de nog laatst levende Engelandvaarders vertelde van zijn oversteek naar Engeland per wrakkig bootje en ook de dochter van Hazelhoff Roelfzema was aanwezig. Zij wil ervoor gaan zorgen dat de route de naam ‘Soldaat van Oranje route’ zal krijgen.