Een kind zonder eigen fiets doet niet mee

De ANWB is op zoek naar (kinder)fietsen. Een aanzienlijke groep kinderen in Nederland heeft geen eigen fiets. Hierdoor worden deze kinderen beperkt in hun sociaal functioneren.

Wij vragen iedereen die nog een bruikbare fiets voor een kind vanaf tien jaar in de berging heeft, deze aan te melden. Dat kan via anwb.nl/kinderfietsenplan. ANWB-vrijwilligers halen de fietsen thuis bij je op en maken ze geschikt voor een tweede leven.

Geen fiets, groot probleem

Circa zes op de tien kinderen zouden het een groot probleem vinden om zelf geen fiets te hebben. Dat is logisch, want zonder fiets hebben ze minder bewegingsvrijheid. Voor meer dan de helft van de 13 tot 15 jarigen (53%) geldt bijvoorbeeld dat ze niet meer naar hun huidige school kunnen gaan. Ook kunnen ze zonder fiets niet naar vriendjes of vriendinnetjes.

60.000 kinderen onder armoede grens

In Nederland leven naar schatting 60.000 kinderen onder de armoedegrens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat één op de acht kinderen een kind kent zonder fiets. Dit komt twee keer zo vaak voor in het westen van het land, dan in het zuiden.

De ANWB heeft met kinderen die geen fiets hebben gesproken over de problemen waar zij dagelijks tegenaan lopen. Een greep uit de reacties "Ik vind het niet leuk als andere kinderen mij vragen om mee te fietsen, omdat ik geen fiets heb. En dan ben ik bang dat zij mij gaan uitlachen. Ik voel mij eenzaam, omdat ik de enige ben. Als kinderen geen fietsen hebben, betekent dat niet dat zij een loser zijn".

Experiment: een week zonder fiets

Als experiment hebben middelbare scholieren uit Voorschoten en Amsterdam, die gewend zijn om alles op de fiets te doen, een week lang hun fiets laten staan en hun dagelijkse routine gefilmd. Hieruit blijkt duidelijk hoe hun  wereld beperkt wordt zonder fiets: lopend naar school, moeite hebben om naar het sportveld of vriendjes te gaan en niet kunnen meedoen aan sociale activiteiten en uitjes. Kinderen gaan een fiets ook missen als zij naar de middelbare school gaan. Dan moeten ze vaak grotere afstanden afleggen.

Samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp

Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met partner Nationaal Fonds Kinderhulp. Daar bepalen professionals welke kinderen in aanmerking komen voor een fiets. Het fonds zet zich in voor kinderen die te maken krijgen met armoede.

Nederland is een fietsland maar in veel schuren en bergingen staan ongebruikte fietsen die andere kinderen goed kunnen gebruiken. De ANWB doet daarom beroep op haar 4 miljoen leden en de rest van Nederland om gebruikte fietsen geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar aan te melden.  Voor meer informatie over het ANWB Kinderfietsenplan en de manieren om een fiets te doneren, ga naar anwb.nl/kinderfietsenplan