Consument kan ook in 2016 terecht bij geschillencommissies

De ANWB is blij met de redding van geschillencommissies. Ook in 2016 kunnen consumenten terecht met problemen zoals overboeking en defecten aan nieuwe auto's. Eerder wilde minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zijn financiële bijdrage intrekken.

Marga de Jager met chocoladelettersDe minister heeft donderdag toegezegd om de subsidie aan de Stichting Geschillencommissies voor 2016 toch te handhaven. Hiermee behoudt de consument een essentieel wapen om conflicten met ondernemers via onafhankelijk advies, eenvoudig af te handelen. De ANWB heeft samen met Consumentenbond en VNO-NCW met hulp van de Tweede Kamer, druk uitgeoefend op de minister. Als bedankje ontvingen de Kamerleden die steun gaven, deze week de letters S G C in chocolade.

Conflicten van overboeking tot problemen defecten aan nieuwe auto's

Jaarlijks leggen bijna tienduizend consumenten die een conflict hebben met een ondernemer, hun geschil voor aan de Stichting Geschillencommissies Consumentenzaken. Variërend van kopers van nieuwe auto’s met gebreken of elektrische fietsen met haperingen tot vakantiegangers die zijn overboekt of een huurauto meekrijgen met onverwacht hoge extra kosten.
De procedures zijn eenvoudig en een advocaat is niet nodig. Het behandelingsgeld is al gauw de helft goedkoper dan bij de rechtbank en wordt vergoed als de consument in het gelijk wordt gesteld. Bij de rechter is het niet vanzelfsprekend en niet voor de hand liggend dat je kosten vergoed worden.

In de begroting van 2016 voor Veiligheid en Justitie werd een streep gezet door de financiële steun van ruim een miljoen. Hoewel het bedrijfsleven het werk van de commissies al voor 80% betaalt, wilde men de laatste 20% ook intrekken. Vanwege ongewenste gevolgen als inperking van de toegang tot het recht, zwaardere belasting van de duurdere rechtbanken en een Europese verplichting voor buitengerechtelijke mogelijkheden voor de burger, is de minister waarschijnlijk terug gekomen op zijn voorgenomen stap.

Eerder gepubliceerd:

ANWB: Stop afbraak consumentenbescherming (20-11-2015)