ANWB pleidooi tegen APK voor motoren en caravans succesvol

De ANWB is positief over het feit  dat er in Nederland geen APK-plicht zal worden ingevoerd voor motoren, aanhangers en caravans. Dit is het resultaat van een stemming  in het Europees Parlement. De bond heeft zich de afgelopen anderhalf jaar sterk gemaakt om deze plannen tegen te houden en is blij dat daarvoor gehoor is gevonden.

Voorlopig geen verplichte APK-keuring

Het besluit van het Europees Parlement houdt in dat er in Nederland voorlopig geen verplichte APK keuring komt voor caravans. Ook voor motoren houdt Nederland in ieder geval tot 2022 de vrijheid om geen APK keuring in te voeren, mits er maatregelen worden genomen om te borgen dat motoren veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Scooters en brommers maakten in eerste instantie al geen deel uit van de Europese plannen en krijgen dus nu ook geen APK plicht opgelegd.

Geen onnodige kosten

De ANWB vindt verkeersveiligheid zeer belangrijk maar heeft steeds grote vraagtekens gezet bij de effecten van een verplichte APK op de verkeersveiligheid. De ANWB stelde al eerder dat er geen bewijs is dat een periodieke keuring voor met name caravans zal helpen om de verkeersveiligheid te verbeteren en dat bezitters van motoren en caravans daarom onnodig op kosten zouden worden gejaagd.