Tyfoon Filipijnen en Vietnam

De rampzalige gevolgen van de tyfoon Haiyan, die de Filipijnen de afgelopen dagen teisterde, beginnen steeds grotere proporties aan te nemen. In de centrale Filipijnse provincie Leyte zouden minstens 10.000 doden zijn gevallen door de superstorm. Het calamiteitenfonds heeft besloten de tyfoon te bestempelen als ramp.

De nieuwe schatting ligt vele malen hoger dan het dodental van 1200, waar zaterdag door het Rode Kruis nog van werd uitgegaan.

Verwoesting
Ongeveer 70 tot 80 procent van alles wat zich op het pad van de tyfoon bevond, is compleet verwoest. ,,De gouverneur heeft tijdens een vergadering met vertegenwoordigers uit de regio gezegd dat naar schatting ruim 10.000 doden zijn geteld'', aldus de politiechef. ,,Vanuit de helikopter is de verwoesting goed te zien'', vertelt minister Manuel Roxas van Binnenlandse Zaken. ,,In een strook van een kilometer langs de kust staat niets meer overeind. Het is verschrikkelijk.'

Dodental
Volgens een bestuurder van Tacloban, een stad met zo'n 220.000 inwoners, zijn er tot nu toe 300 tot 400 lichamen geteld. Hij schat alleen in zijn stad het dodental al op zo'n 10.000. ,,De lichamen liggen op straat, in huizen, onder het puin, overal.'' Ook is er sprake van grootschalige plunderingen. De politie is niet bij machte om de orde te handhaven. In Tacloban werd een vliegveld vernietigd, een deel van de stroomvoorziening en telefoonlijnen platgelegd en een groot deel van de gewassen beschadigd. Vrijwel alle huizen zouden zijn verwoest. Ongeveer een miljoen Filippino's hadden zich op aanraden van de president naar schuilplaatsen begeven. Haiyan is de sterkste storm tot nu toe dit jaar op aarde.

Vietnam

De tyfoon Haiyan heeft maandagmorgen (lokale tijd) het noorden van Vietnam bereikt. De tyfoon die in de Filipijnen een spoor van verwoesting trok, is behoorlijk afgezwakt en staat inmiddels te boek als tropische storm. Nog voor de komst van de tyfoon Haiyan hebben stormen in Centraal-Vietnam aan 6 mensen het leven gekost. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.

Haiyan is volgens Weeronline.nl inmiddels in kracht afgenomen tot een storm van kracht 2 op een schaal van 5. Dat betekent dat Haiyan een snelheid van 170 kilometer per uur heeft met uitschieters tot 200 kilometer per uur.

China

De tyfoon Haiyan heeft maandag na het noorden van Vietnam ook Zuid-China bereikt. Zeker zes mensen zijn om het leven gekomen. Bijna 40.000 mensen zijn vanwege het noodweer geëvacueerd op het eiland Hainan.

Bron: ANP

Calamiteitenfonds

Het calamiteitenfonds heeft besloten de verwoestende tyfoon, die afgelopen weekend over de Filipijnen trok, te bestempelen als ramp. Concreet betekent dat, dat men een vergoeding uitkeert als men op 7 november al in of onderweg was naar de Filipijnen. Heeft u een reis geboekt die later vertrekt, dan zal uw reisagent een vervangende bestemming moeten aanbieden.

 

Voor advies met betrekking tot het calamiteitenfonds kunt u contact opnemen met ANWB Rechtshulp 088-2697788.