Verantwoord ondernemen

ANWB en duurzaamheid

Iedereen zorgeloos en met plezier duurzaam onderweg. Dat willen we bij de ANWB. En wie wil dat nou niet: reizen van A naar B, met zo min mogelijk negatieve impact op mens, natuur en maatschappij? De ANWB helpt je hier graag bij. Wij zorgen voor producten en diensten die veilige en schone mobiliteit voor iedereen mogelijk maken. Met zo min mogelijk uitstoot van schadelijke stoffen en zo veel mogelijk hergebruik van materialen. We stellen de hoogste duurzaamheidseisen aan onze partners, niet alleen op het gebied van milieu, maar ook op sociale duurzaamheid. In de toekomst willen wij het meest betrouwbare vertrekpunt voor alle Nederlanders zijn om zorgeloos en met plezier, duurzaam onderweg te gaan en zo de wereld te ontdekken. Dat is onze visie op duurzaamheid.

Bij de ANWB willen we laten zien dat duurzaamheid niet ingewikkeld is. Wij maken het je makkelijk door steeds meer duurzame keuzes te bieden op de gebieden waar de ANWB actief is. Overweeg je om een elektrische auto te kopen? Wij helpen je met eerlijke informatie over elektrisch rijden en de kosten daarvan. Zin in vakantie? Bij de reizen van de ANWB houden we zoveel mogelijk rekening met natuur, mens en milieu. Is de accu van je e-bike snel leeg? Bij ons koop je een nieuwe accu speciaal voor jouw type fiets. Zo kun je weer jaren vooruit. 
De ANWB maakt het voor iedereen mogelijk om zorgeloos en met plezier duurzaam onderweg te gaan.

Altijd oog voor de wereld om ons heen

Maatschappelijke betrokkenheid zit in onze genen, al sinds de oprichting van de ‘Wielrijdersbond’ meer dan een eeuw geleden. Door de opkomst van gemotoriseerd verkeer werd het steeds gevaarlijker op de weg. Veiligheid in het verkeer is vanaf het begin een van de speerpunten van de ANWB, vooral voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals kinderen. In 1924 startten we met verkeerslessen op basisscholen. In de jaren dertig volgden de eerste verkeersveiligheidscampagnes voor automobilisten. Zo waarschuwden we al in 1935 voor het gevaar van rijden onder invloed van alcohol.

De prettige kant van mobiliteit had toen ook al onze aandacht. We zorgden voor fiets- en wandelroutes door de natuur, stelden de eerste reisgidsen samen en organiseerden proefcampings waar je kon leren kamperen. Kortom, we maakten mensen enthousiast om de wereld te ontdekken. Natuurlijk wél zonder sporen achter te laten. “Laat niet als dank voor ‘t aangenaam verpoozen, den eigenaar van het bosch, de schillen en de doozen”, je kent deze leus misschien wel. Het is een van de bekendste campagnes in onze beginjaren. Ook waren we betrokken bij de oprichting van Vereniging Natuurmonumenten, het Openluchtmuseum en de openstelling van privé-landgoederen. Wist je dat de Posbank op de Veluwe vernoemd is naar de tweede voorzitter van de ANWB, de heer Pos? Het monumentale bankje bovenop is de echte Posbank, maar het natuurgebied eromheen kent iedereen inmiddels ook met die naam.