Meedoen biedt kinderen kans op mooie toekomst

1 op de 12 kinderen en in de grote steden 1 op de 5 kinderen groeit op in armoede. Nationaal Fonds Kinderhulp, partner van het ANWB Kinderfietsenplan, helpt jaarlijks 100.000 kinderen door een fiets, een dagje uit of zwemles mogelijk te maken. 'Kinderen moeten gewoon kind kunnen zijn en erbij kunnen horen', zegt Carina Buit-de Jong Medewerker Bestedingen Nationaal Fonds Kinderhulp.

Wennen doet het nooit: kinderen die geen bed hebben, maar op een matras op de grond slapen. Kinderen die in de winter op sandalen lopen omdat ze geen schoenen kunnen betalen. Kinderen die geen fiets hebben en als enige van de klas naar school moeten wandelen. Carina Buit-de Jong van Nationaal Fonds Kinderhulp ontvangt 650 van dit soort brieven per maand.

Dat zijn 162 brieven per week en dat worden er steeds meer. Ze worden geschreven door maatschappelijk werkers of wijkteams. ‘Bij elke brief kijk ik: wat kunnen we voor dit gezin betekenen? Elke brief en elke hulpvraag is weer anders. Natuurlijk voel ik me ook weleens machteloos’, zegt Carina.

Fiets in top-3                                   

Meer dan 300.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede. Ze wonen thuis, op een leefgroep of in een gezinshuis en krijgen hulp van maatschappelijke organisaties. Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt kinderen tot 21 jaar met contributie voor een sportclub, een dagje uit, een opleiding, een Sintcadeautje of een fiets.

De fiets staat zelfs in de top drie van aanvragen die Kinderhulp binnenkrijgt. Deelde Kinderhulp voorheen beperkt fietsen uit, sinds de samenwerking met ANWB Kinderfietsenplan hoeft het nauwelijks meer nee te verkopen. ‘Het voorziet in een grote behoefte’, zegt Carina. Inmiddels zijn 2.000 fietsen uitgedeeld.

Nieuwe omgeving ontdekken

Zo heeft de 10-jarige Jayden nu een fiets. Hij moest met zijn moeder en zus vanwege huiselijk geweld halsoverkop verhuizen naar de andere kant van Nederland. ‘Zonder fiets is het lastig om in een nieuwe omgeving vriendjes te maken. Nu hij een fiets heeft, kan hij samen met zijn moeder naar de Voedselbank en kan hij met kinderen buiten spelen. De fiets is goed terecht gekomen’, vertelt Carina.

Fiets geeft financiele vrijheid

Of neem de 15-jarige Ayla die samen met vier broers en zussen en haar moeder woont. ‘Het is haar gelukt uit de schulden te blijven, ook nadat ze was wegbezuinigd uit de zorg. Zij wil graag een krantenwijk om geld te verdienen voor uitjes, kleding en make-up. Een eigen fiets geeft haar financiële vrijheid om mee te doen met vriendinnen’, vertelt Carina over de brief.

Meedoen dankzij fiets

En ook bij de 12-jarige Eva gaat het om het meedoen. Ze woont al vanaf haar geboorte bij oma omdat haar moeder geen vaste woon- en verblijfplaats heeft en vader niet bekend is. ‘Na zomer gaat ze naar middelbare school waar ze graag met vriendinnen naartoe wil fietsen. Oma heeft een AOW-uitkering en heeft geen geld voor een fiets, maar ook niet voor de bus. Dankzij de fiets kan ze met de fietsgroep mee. Gezond en goed voor haar sociale contacten’, zegt Carina.

Meedoen met leeftijdgenoten

Rode draad in alle brieven van de kinderen is de wens om mee te doen met leeftijdsgenoten. ‘Kinderen die het gevoel hebben dat ze ergens bijhoren en dat ze onderdeel uitmaken van een groep, hebben op latere leeftijd een grotere kans om de succesvolle aansluiting met de maatschappij te vinden’, zegt Carina. ‘Als je op jonge leeftijd niet op een sportclub kan, niet kunt meefietsen met de rest of altijd in tweedehands kleding loopt, mis je die eerlijke kans. Je staat op 2-0 achterstand. Wij willen ze die mooie kans geven’, zegt Carina.

Cirkel van armoede doorbreken

Drijfveer voor Carina om dit werk te doen, is om die cirkel van armoede te doorbreken. ‘Je ziet vaak dat kinderen die in armoede opgroeien later zelf ook vaak in armoede terecht komen. Je gunt ze dat ze dat kunnen. Kinderen moeten gewoon kind kunnen zijn en erbij kunnen horen. Zonder zorgen, zonder achterstand.’