Eindelijk naar school op de fiets

Wat je misschien nog niet wist van de ANWB, is dat ze ook een aantal mooie maatschappelijke projecten hebben lopen. Van goed verlichte fietsen met de Lichtbrigade tot mensen weer mobiel krijgen met Automaatje. De komende tijd zoeken we betrokkenen van die projecten op voor een kop koffie en een goed gesprek. Vandaag: Senna en haar fiets van het Kinderfietsenplan.

De 11-jarige Senna heeft een heel handige papa. Daarom werkt hij in de bouw. Een paar jaar geleden heeft hij zelfs een zwembad gebouwd voor Senna, haar inmiddels 18-jarige grote broer en haar kleine zusje. Dat was vlak voordat het allemaal misging – de naweeën van de crisis van 2008 hakten er bij de familie flink in. Lang verhaal kort: haar vader had als ZZP-er opeens geen werk meer, haar moeder zat op dat moment al een tijdje chronisch ziek thuis en de schulden stapelden zich opeens razendsnel op.

Het gezin zit inmiddels in de schuldsanering. Senna’s moeder moet haar gezin onderhouden van 50 euro per week. Het zwembad kan al een paar zomers niet meer gevuld worden. Papegaaien, konijnen en kippen werden verkocht (de hondjes konden ze echt niet missen), en de twee zusjes werden toen het echt niet langer ging van paardrijden gehaald. Een helpende hand had de sport nog een tijdje voor ze betaald, maar de benzine om Senna en haar zusje elke week naar de paarden te rijden werd te duur. “Vroeger gingen we na paardrijden altijd met papa en mama naar de McDonalds”, vertelt Senna. “Maar dat deden we toen al een tijdje niet meer.” 

"Ze lachten me steeds uit als ik aan kwam fietsen."

Haar klasgenootjes weten van de problemen bij Senna thuis – daar doen ze niet geheimzinnig over. “Als je er eerlijk en open over bent, worden ze er ook niet mee gepest”, aldus Senna’s moeder. Senna beaamt: ze schaamt zich niet voor de situatie, en ze vindt het ook niet erg dat ze haar kleding al een tijdje niet meer zelf uit kan kiezen – die krijgen ze tweedehands, via donaties. Zeuren is er bij de familie niet bij.

Toch was er één ding dat haar een tijd lang heel erg dwarszat: haar fiets. "Hij maakte heel veel geluid en had allemaal roest, en oude bloemenstickers die heel lelijk waren geworden.” Daar word je als 11-jarige dan weer wel mee gepest. “Ze lachten me steeds uit als ik aan kwam fietsen.” Daarom ging Senna zo vaak mogelijk lopend naar school. Drie dagen per week een oplossing, behalve op de twee dagen dat er gegymd wordt. De gymles zit op een andere locatie, ver weg van school. “Als ik gymles heb dan moet ik iemands fiets lenen en dat is niet leuk. Er zijn ook keren dat ik geen fiets kan lenen en dan moet ik alleen achterblijven op school.”
 

“Er zijn ook keren dat ik geen fiets kan lenen en dan moet ik alleen achterblijven op school.”

Niet leuk om te zien als ouder zijnde. Vooral met het vooruitzicht van de middelbare school volgend jaar, die toch echt niet op loopafstand is. Maar hoe graag ze ook wilden: voor een nieuwe fiets was geen geld. “Die bloemenstickers moesten een tijdje geleden de ergste roestplekken al bedekken. We hebben toen dat ook lelijk werd nog gekeken of we het ding op een andere manier konden opknappen. Overspuiten misschien? Maar het werd er niet beter op”, vertelt haar moeder.

Toch is Senna sinds kort de trotse eigenaar van een felblauwe fiets, die mooi bij de blauwe extensions in haar donkerbruine lokken past. Die extensions kreeg ze cadeau van opa en oma, de fiets via het Kinderfietsenplan van de ANWB. Onder het Kinderfietsenplan worden tweedehands fietsen ingezameld, door handige vrijwilligers opgeknapt tot ze er weer tiptop uitzien en vervolgens uitgedeeld aan kinderen die opgroeien in armoede. Want wist je dat er in Nederland maar liefst 61.000 kinderen onder de armoedegrens leven?

"Nu kan ze weer meedoen met de rest."

"Ik mocht ‘m zelf uitkiezen", vertelt Senna trots. "En ik wist al meteen dat ik de blauwe wilde, want dat is mijn lievelingskleur." Voor haar ouders ook een kleine last van de zwaarbelaste schouders: "Heel erg leuk, voor ons ook. Het was een hele opluchting", aldus haar moeder. "Nu kan ze weer meedoen met de rest. Voorheen skeelerde ze hier wat voor de deur, terwijl haar vriendinnetjes naar de skatebaan een stuk verderop fietsten. Dan zei ze dat ze geen zin had om mee te gaan, maar wij wisten wel beter. Nu fietst ze trots met hen mee.

Hoe is het met Senna?

Een fiets als een nieuw begin (april 2019) 

Meer over het ANWB Kinderfietsenplan