Aanvrager van fietsen: Een fiets geeft zelfvertrouwen

Merel Fonteijn vroeg bij het ANWB Kinderfietsenplan fietsen aan voor jeugdorganisatie TriviumLindenhof. Als ze weer een interne oproep doet voor een fiets  heeft ze binnen mum van tijd 100 jongeren op een lijst. ‘Voor jongeren die al zo weinig hebben van zichzelf, is een fiets, het hebben van eigen bezit, essentieel voor hun ontwikkeling, hun weerbaarheid en zelfvertrouwen.’

Wie mag vandaag de fiets meenemen?

Die vraag wordt elke dag gesteld op leefgroepen en gezinshuizen waar 8 jongeren wonen. Omdat er vaak 1 fiets per leefgroep/gezinshuis is, moet er elke week weer een fietsrooster worden gemaakt wie op welke dag de fiets mee kan nemen. ‘Jongeren leren op die manier dan wel delen, maar het weegt niet op tegen de waarde van een eigen fiets’, zegt Merel.

Fiets geeft zelfvertrouwen

Voor de meeste mensen is het hebben van een fiets de normaalste zaak van de wereld. Volgens Merel is een fiets juist voor een kind in de jeugdhulp essentieel. ‘Jongeren voelen zich al anders dan hun omgeving. Ze voelen zich niet sterk want ze wonen niet thuis en hebben al zo weinig van zichzelf’, legt Merel uit.

Volgens haar geeft een eigen fiets kracht en voelt het hebben van bezit veilig. ‘Het is iets van jou alleen en je moet ervoor zorgen en zuinig op zijn. Een fiets geeft zelfvertrouwen en maakt kinderen weerbaar want ze kunnen met andere leeftijdsgenoten meedoen’, zegt Merel. ‘Wij willen graag dat deze jongeren op een zo normaal mogelijke manier kunnen opgroeien. En daar hoort een fiets bij.’

Wees niet bescheiden en vraag een fiets aan!

Ze is heel erg blij met de fietsen van ANWB Kinderfietsenplan. Maar er zijn nog veel meer jongeren die blij zouden zijn met een fiets. ‘Als ik nu een interne oproep doe, heb ik in no time een lijst met 100 jongeren’, zegt Merel.

Dankzij de uitdeelactie weten hulpverleners binnen de organisatie dat het Kinderfietsenplan er is. ‘Mensen in ons werkveld zijn bescheiden. Ze denken ook vaak dat ze alles zelf op moeten lossen. Schudt die houding van je af en vraag die fiets aan, want daar is het Kinderfietsenplan voor’, roept Merel op.

Bij de TriviumLindenhof kloppen 4.000 jongeren van 0-23 jaar aan. Veel jongeren belanden tussen wal en schip door echtscheidingen, verwaarlozing, mishandeling, verslavingen en schuldproblematiek.