Ieder kind een fiets.

Ieder kind een fiets.

Kinderen moeten mee kunnen doen met een eigen fiets. Een fiets vergroot je wereld. Heb jij een fiets over?

Doneer je fiets

Het ANWB Kinderfietsenplan

Jouw tweede fiets staat stil in een schuur. Je wilde 'm te koop aanbieden, op laten halen of gewoon nog laten staan. Op dit moment zijn er helaas steeds meer kinderen die noodgedwongen stilstaan. Die geen keuze hebben in bijvoorbeeld de school, eenvoudigweg omdat deze te ver weg ligt en hun ouders zich geen fiets kunnen veroorloven. Een fiets is noodzakelijk om mee te kunnen doen. Een fiets vergroot je wereld. Het ANWB Kinderfietsenplan, meer dan een fiets!

Doneer je fiets

Sinds de oprichting van het ANWB Kinderfietsenplan hebben we al meer dan 50.000 fietsen gedoneerd gekregen. Dat is ontzettend veel, maar we hebben helaas nog steeds veel fietsen nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Realiteit is dat steeds meer kinderen in armoede leven en geen eigen fiets hebben.

Vaste inzamelpunten

Je kunt je gebruikte fiets voor het ANWB Kinderfietsenplan inleveren bij een van onze fietsinzamelpunten. Klik op de kaart om te zien waar bij jou in de buurt een inzamelpunt zit. In december houden meerdere werkplaatsen fietsinzamelacties maar je kan je fiets ook inleveren bij een van de andere inzamelpunten. Je helpt ons enorm als je je gebruikte fiets kan inleveren op één van onze locaties. Lukt dat niet, dan kunnen we je fiets ook ophalen.

Ophalen van fietsen

Zit er geen inzamelpunt bij jou in de buurt of lukt het je niet om er naartoe te gaan? Dan kunnen we je fiets ook komen ophalen. Dat gebeurt door vrijwilligers. Nadat je je fiets hebt aangemeld, ontvang je van ons een e-mail met bevestiging van ontvangst. We streven ernaar om je fiets binnen acht weken op te halen. Onze vrijwilliger die de fiets komt ophalen, neemt van te voren contact met je op. 

Meld je fiets aan

Werkplaatsen gezocht

Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met talloze (sociale) werkplaatsen in het hele land. Om een totale dekking in Nederland te kunnen realiseren zijn we altijd op zoek naar nieuwe werkplaatsen die samen met ons ‘Ieder kind een fiets’ nastreven. Kun je helpen? Bekijk de uitgebreide info en meld je aan.


Meer informatie

Bij de ANWB vinden we dat ieder kind recht heeft op een fiets om op die manier mee te kunnen doen in de maatschappij. Tegelijkertijd vinden we het ook heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd goed leren fietsen, zodat ze beter inzicht krijgen in verkeerssituaties en daarmee ongelukken in de toekomst worden voorkomen. Om die reden zijn wij in september 2015 met het Kinderfietsenplan gestart. Met dit initiatief zamelen we samen met onze leden, gemeenten, verenigingen en vrijwilligers fietsen in, knappen we ze met behulp van vrijwilligers op in werkplaatsen door heel Nederland en zorgen we er via partners voor dat ze op de juiste plek terechtkomen.

Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met andere instanties. Met maatschappelijke organisaties als o.a. Stichting Leergeld, Kringloop Nederland en Kindpakket zorgen we ervoor dat de fietsen terecht komen bij de kinderen die ze het hardst nodig hebben en voor wie het niet mogelijk is zelf een fiets aan te schaffen.

De sociale werkplaatsen met wie we samenwerken zorgen ervoor dat de fietsen worden opgeknapt tot veilige fietsen. Met deze werkplaatsen kijken we ook hoe deze fietsen onderhouden kunnen worden zodat kinderen kunnen blijven fietsen.

Sinds de start in 2015

  • hebben we meer dan 50.000 fietsen ingezameld;
  • zijn er 60 werkplaatsen in heel Nederland waar fietsen worden opgeknapt;
  • zetten meer dan 200 vrijwilligers zich meerdere malen per maand in om fietsen in te zamelen, op te halen en op te knappen.

Als gevolg van de coronamaatregelen is er besloten om in maart geen inzameldagen te organiseren. Mochten de regels in de komende weken worden versoepeld, kan het zijn dat er alsnog inzameldagen bij bijvoorbeeld de ANWB-winkels, Wegenwachtstations en in diverse gemeenten worden georganiseerd. Mensen die een fiets hebben aangemeld, ontvangen hierover bericht. Ook zullen wij hierover via onze eigen kanalen zoals onze nieuwsbrief, communiceren.

Ben je in de gelegenheid om je fiets zelf weg te brengen? Neem dan van te voren even contact op met het inzamelpunt van je keuze om er zeker van te zijn dat je niet voor een dichte deur staat. Check onze inzamelpunten hier op de kaart

Met diverse gemeenten zoals Zwolle, Den Haag, Rotterdam, Leeuwarden, Alkmaar en Tilburg, gaan we  samenwerken. Wil je als gemeente ook weten wat de mogelijkheden zijn en het Kinderfietsenplan integreren binnen jouw stad? Bekijk dan het Stappenplan voor gemeenten.

Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen voor meer informatie. 

Meer veelgestelde vragen