Ieder kind heeft recht op een fiets.

Ieder kind heeft recht op een fiets.

Senna met haar fiets van het ANWB Kinderfietsenplan.
Ze kan nu overal naartoe!

Doneer een fiets

Het ANWB Kinderfietsenplan

Een fiets is meer dan een vervoersmiddel. Voor kinderen van 8 tot 18 jaar oud is fietsen een manier om mee te doen, vrijheid te voelen en de wereld te ontdekken. Helaas is het aanschaffen van een fiets voor 1 op de 12 kinderen en in grote steden 1 op 5 kinderen veelal een te dure, onmogelijke uitgave. ANWB vindt dat ieder kind recht heeft op een fiets. Samen met onze leden zamelen we fietsen in. De gedoneerde fietsen worden opgeknapt in werkplaatsen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Via het Nationaal Fonds Kinderhulp komen de fietsen terecht bij kinderen die opgroeien in armoede. Help je ook mee?

Kansen vergroten

Bij 1 op de 12 kinderen en in grote steden zelfs 1 op de 5 kinderen is er thuis geen geld voor een verjaardagsfeestje, een sportclub of zwemles. Laat staan voor een fiets!

Het ANWB Kinderfietsenplan wil deze kinderen helpen en hun kansen vergroten door veilige fietsen te doneren. Voor kinderen van 8 tot 18 jaar is mobiliteit een voorwaarde voor persoonlijke groei en sociale ontwikkeling. Met een fiets kunnen kinderen naar de school van hun keuze, bij vriendjes op bezoek en meedoen met leeftijdsgenoten.

‘Op de middelbare school fietst iedereen samen naar school. De fietsgroep haalt mij nu ook op en hoef ik niet meer alleen naar school te lopen. Veel leuker!’, zegt Eva (12).

 

Doneer je fiets

Heb jij thuis of op het werk nog een fiets die je kunt missen? En is deze nog in een redelijke tot goede staat? Doneer hem aan het Kinderfietsenplan en help een kind aan een veilige fiets!

Wat zoeken we? Fietsen...

  • die met wat opknapwerk veilig en mooi de deur uit kunnen. De fietsen moeten een cadeautje zijn!
  • voor jongens en meisjes;
  • met een wielmaat van 24, 26 of 28 inch.

Helaas is niet elke fiets geschikt, bijvoorbeeld omdat hij simpelweg niet veilig genoeg is, of te duur in onderhoud. Racefietsen, ligfietsen en mountainbikes zijn daarom niet bruikbaar voor dit project.
 

Doneer een fiets

Organiseer een inzamelactie

Vind je het, net als de ANWB, belangrijk dat elk kind in Nederland opgroeit met toegang tot een fiets om zijn talenten beter te benutten en zijn wereld te vergroten? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken.  Zet je eigen netwerk in om fietsen in te zamelen. Organiseer een inzamelactie op school, je werk, de sportclub of buurtvereniging. Lastig? Nee niet echt! Een actie staat in een handomdraai. Bekijk de al geplande acties.

Leeuwarden

In Leeuwarden kun je ondersteuning krijgen bij het opzetten van een inzamelactie.
Kijk hier voor meer informatie.

Organiseer een actie, vraag een inzamelpakket aan

Werkplaatsen knappen fietsen op

Het opknappen van de gedoneerde fietsen wordt gedaan door werkplaatsen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Ook hebben we drie ANWB-werkplaatsen, waar vrijwilligers sleutelen. Alle fietsen die we daarna doneren voldoen aan strenge veiligheidseisen, ze moeten niet enkel mooi, maar vooral veilig zijn. Daar doen wij ons best voor. 

Sleutelaar Leo: 'De dag dat ik meeging om fietsen uit te delen aan kinderen zal mij altijd bijblijven. Die schittering in hun ogen en dan de vraag: ‘Mag ik ‘m hebben?’ Ontroerend en overweldigend’.


Vrijwilliger John: ‘Tijdens het sleutelen vraag ik me altijd af wie de fiets zal krijgen. Hoe blij zal het kind er mee zijn? Je maakt je daar een voorstelling van. Dat geeft een boost’.

Samenwerken? Neem contact op via kinderfietsenplan@anwb.nl

 

Fiets aanvragen

Fiets aanvragen via professionele organisaties

Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met professionele organisaties die zich inzetten voor kinderen in armoede. Een fiets is een basisbehoefte die welzijnswerkers via Nationaal Fonds Kinderhulp kunnen aanvragen. Na goedkeuring komt de aanvraag bij het ANWB Kinderfietsenplan terecht. Wij houden de aanvrager op de hoogte van wanneer hij de fiets kan verwachten.

‘Mensen in ons werkveld zijn bescheiden. Ze denken vaak dat ze alles zelf op moeten lossen. Schud die houding van je af en vraag een fiets aan, want daar is het Kinderfietsenplan voor’, zegt Merel. Ze vroeg fietsen aan voor haar jeugdorganisatie.
 

‘ Sinds de samenwerking met het ANWB Kinderfietsenplan hoeven we nauwelijks meer nee te verkopen. Het voorziet in een grote behoefte’, zegt Carina. De fiets staat in de top-3 van aanvragen die het Nationaal Fonds Kinderhulp binnenkrijgt.

 

 

Vrijwilligerswerk

Onze ANWB-vrijwilligers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt knappen de ingeleverde fietsen op. Hoe kun jij helpen?

  • Help met het ophalen van fietsen in jouw regio.
  • Help bij het begeleiden van inzamelingsacties in het land.
  • Help bij het Kinderfietsenplan onder de aandacht te brengen als ambassadeur in jouw regio.

Spreekt één of meerdere van deze activiteiten jou aan? Neem dan contact op via kinderfietsenplan@anwb.nl

Vrijwilliger Ad: ‘Samen met mijn vrouw Annie, die is ook mentor bij de ANWB, toer ik een keer per twee maanden door de provincie om gedoneerde fietsen op te halen. Het is fijn om een steentje bij te kunnen dragen én tegelijk ook altijd een leuk uitje.’