Naar artikel

ANWB Camper en Caravan van het Jaar 2023

5 oktober 2022

De titel ANWB Camper van het Jaar 2023 gaat naar de Bürstner Lyseo Galery TD 649 G, een halfintegraal camper met een oppompbare alkoof van de Duitse Hymergroup. De ANWB Caravan van het Jaar 2023 is de Adria Altea, een nieuwe modellenserie van de Sloveense fabrikant. Deze jaarlijkse onderscheidingen voor de meest vernieuwende camper en caravan zijn vandaag op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht bekendgemaakt.

De onderscheidingen voor de Camper van het Jaar (per model) en de Caravan van het Jaar (per serie) is een jaarlijks terugkerend evenement. De onderscheiding is een initiatief van ANWB Kamperen en het ANWB kampeermagazine KampeerKampioen. De modellen, die voor 2023 nieuw of sterk vernieuwd zijn, worden beoordeeld door een publieksjury en een vakjury bestaande uit journalisten met ruime ervaring en inzicht in de volledige caravan- en campermarkt. Beoordelingscriteria zijn onder meer innovatie, bouwwijze, ontwerp van het in- en exterieur, afwerking, uitrusting, originaliteit en de prijs-kwaliteitverhouding.

ANWB Camper van het Jaar 2023: Bürstner Lyseo Gallery TD 649 G

Met een spectaculaire, oppompbare alkoof presenteert Bürstner een halfintegraal met een 'derde kamer'. Een luchtcompressor pompt in 90 seconden een dubbelwandige alkoof omhoog, zodat er een zit- en slaapruimte ontstaat met een binnenhoogte van 110 cm en een panoramavenster in het dak. In combinatie met het hefbed boven de zitgroep en de bijzonder warme en luxe inrichting is de Lyseo Gallery een bijzondere verschijning in de prijsklasse net boven de ton.  

Oordeel vakjury
"Erg knap om in een camper van net geen zeven meter zoveel luxe en innovatie te stoppen. Ingeklapt is het dak aerodynamisch en dat scheelt brandstof. Het feit dat de inklapbare alkoof is getest onder zware weersomstandigheden geeft vertrouwen. De ruime zithoek, de vario-badkamer met zwenkwand voor de douche, veel opbergruimte, een dubbele Thermo-vloer: allemaal zeer handige toepassingen voor wie comfort en ruimte wil, onderweg en op de staanplaats. Het hefbed is zowel in de lengte als in de breedte te gebruiken en het interieur met de grote zithoek is zeer comfortabel afgewerkt en de inventieve verlichting zorgt voor een weldadige sfeer". 
Prijs vanaf € 109.000,-

ANWB Caravan van het Jaar 2023: Adria Altea

De nieuwe modellenserie van de Altea is vooral lichter, maar ook ruimtelijker en moderner. Wat opvalt zijn het lichtgewicht AL-KO Varia X-chassis, de polyester buitenwanden en een gewichtsbesparende bouwwijze van het interieur.  

Oordeel vakjury
"De polyester buitenkant ziet er in het nieuwe design mooi en strak uit, mede door de moderne led-achterlichten en handgrepen. De fabrikant heeft veel aandacht besteed aan gewichtsbesparing door gebruik te maken van een lichtgewicht chassis en een innovatieve bouw van kastjes en meubels. Grote vensters in de keuken en aan de voorkant bieden open zicht en binnen tref je een aangename ambiance door de viltachtige, geluiddempende afwerking van de wand. De grote hoeveelheid kast- en bergruimte zal menig kampeerder plezieren, evenals de goed uitgeruste keuken. 
Tel daarbij de luxe en ergonomische toiletruimte plus de ruime, caravan brede disselbak en je hebt een zeer complete caravan voor een acceptabele prijs". 
Prijs vanaf € 24.430,-