Naar artikel

Aanschafsubsidie elektrische auto particulier blijft hard nodig

7 december 2021

De elektrische auto wordt steeds aantrekkelijker voor de consument. Het totale aantal volledig elektrische auto’s op de Nederlandse wegen steeg van ruim 145.000 in 2020 naar 216.000 in 2021. Tegelijkertijd is elektrisch rijden voor een grote groep Nederlanders nog ver weg. De hoge aanschafprijs vormt nog steeds het grootste struikelblok.

Bovendien vindt circa 62% van de particulieren het aanbod op de tweedehandsmarkt op dit moment te beperkt. Om heel Nederland mee te krijgen is het van groot belang dat de aanschafsubsidie voor elektrische auto’s behouden blijft. Dat blijkt uit de Elektrisch Rijden Monitor die de ANWB vandaag voor de vijfde keer presenteert. 

Een aanzienlijke groep particulieren maakte het afgelopen jaar de overstap naar een elektrische auto. Dit is vooral te danken aan de aanschafsubsidie voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s. Bovendien is het aanbod van betaalbare nieuwe modellen toegenomen en is de actieradius de afgelopen jaren sterk verbeterd. De totale gebruikskosten van een gemiddelde elektrische auto zijn inmiddels lager dan die van een gemiddelde benzineauto. Daarmee is een belangrijk omslagpunt bereikt.

Vooral mensen met eigen oprit of parkeerplek (41%) vinden elektrisch rijden een interessante optie. Zij hebben minder last van een beperkte openbare laadinfrastructuur en kunnen thuis goedkoper laden. Beschikken zij daarnaast ook over eigen zonnepanelen, dan wordt de overstap naar een elektrische auto nog aantrekkelijker omdat zij dan met eigen stroom kunnen opladen. 

De belangrijkste redenen voor de consument om een elektrisch auto te kopen: 

 • 51% voor het milieu
 • 32% nooit meer tanken
 • 32% voordelig in gebruik
 • 24% goede rijeigenschappen
 • 23% voorbereid op de toekomst
 • 23% rijden op eigen energie

Hoewel de aankoopbereidheid de afgelopen vijf jaar is toegenomen, is het totale aandeel van elektrische voertuigen in het Nederlandse wagenpark nog zeer beperkt. Van de 8.8 miljoen auto’s die in ons land rondrijden, zijn slechts 216.000 volledig elektrisch. Om de doelstellingen van de politiek te halen, moet er dus nog veel gebeuren. Voor veel Nederlanders is de hoge aanschafprijs van een nieuwe elektrische auto echter nog steeds een barrière. De occasionrijders onder hen vinden het aanbod van elektrische auto’s op de tweehandsmarkt bovendien nog te beperkt. Zij wachten op de voertuigen die nu nieuw worden aangekocht en vanaf 2025 beschikbaar komen als betaalbare occasion.

De belangrijkste redenen voor de consument om geen elektrisch auto te kopen: 

 • 51% te duur om aan te schaffen
 • 31% huidige auto is nog niet aan vervanging toe
 • 29% actieradius onvoldoende
 • 27% te weinig openbare laadpalen
 • 26% kwaliteit / levensduur van de accu
 • 21% geen mogelijkheid om op te laden

Op weg naar zero-emissie in 2050 wil de overheid dat in 2030 alle nieuw verkochte personenauto’s elektrisch aangedreven zijn. Om deze transitie in de gewenste versnelling te brengen, zal de grote groep Nederlanders voor wie elektrisch rijden vooralsnog onhaalbaar is, over de streep moeten worden getrokken. Om dit te bereiken, is het volgens de ANWB noodzakelijk dat er een ruime tweedehandsmarkt voor betaalbare elektrisch auto’s ontstaat. Daarom vindt de ANWB dat de aanschafsubsidie de komende jaren behouden moet blijven en verruimd moet worden. Alleen met voldoende instroom van betaalbare elektrische auto’s kan over 3 à 4 jaar een volwassen tweedehandsmarkt ontstaan. Daarnaast moet elektrisch rijden ook in de toekomst fiscale voordelen hebben. Ook is het van belang om de laadinfrastructuur verder uit te breiden.

De ANWB vindt dat automobiliteit in de toekomst veilig, schoon, efficiënt, betaalbaar en bereikbaar moet zijn voor iedereen. Elektrisch rijden is hierin een onmisbare schakel en daarom zal de ANWB zich hier als maatschappelijke organisatie op allerlei manieren voor blijven inzetten. 

Bekijk de Elektrisch Rijden Monitor 2021

Met de Elektrisch Rijden Monitor maakt de ANWB het perspectief van de Nederlandse automobilist inzichtelijk. De uitkomsten bieden belangrijke aanknopingspunten voor een succesvol vervolg van de ingezette transitie naar duurzame mobiliteit. De inzichten die nu zijn opgedaan liggen in lijn met de aanbevelingen uit de recent gepresenteerde visie van de ANWB op personenmobiliteit over de weg in de toekomst. 

Het onderzoek is gehouden onder 2095 Nederlanders van 18 tot 70 jaar.