Naar artikel

Gorinchem is 'De allermooiste vestingstad van Nederland'

16 augustus 2021

Gorinchem mag zich ‘De allermooiste vestingstad van Nederland’ noemen. Een vakjury koos het Zuid-Hollandse stadje uit een Top 5 waarin ook Dokkum (FR), Bourtange (GR), Hulst (ZL) en Sittard (LB) stonden. Tijdens de ANWB-verkiezing brachten 70.000 ANWB-leden hun stem uit. 

Op donderdag 20 augustus zal ANWB-directeur Marga de Jager Gorinchem in het zonnetje zetten tijdens een feestelijk huldiging ter plaatse.

Na uitvoerig beraad koos de jury (historicus Maarten van Rossem, architectuurhistoricus Jaap-Evert Abrahamse en ANWB route-expert Marieke Haafkens) Gorinchem als allermooiste vestingstad van Nederland. Vooral de ligging van het plaatsje en de schitterend bewaard gebleven wallen maken het een unieke vestingstad: “Een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Dat alles gecombineerd met een levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon”, aldus de jury. 

“Bovendien is het historische karakter van de stad mooi verweven met het heden. Kruitmagazijnen, het tolhuis, bolwerken, de Dalempoort, de Lingewacht, grachten, de haven, ravelijnen, de kazemat, twee molens, de schotbalkenloods, de Caponnière, het Arsenaal... De historie is echt onderdeel van het nu”, aldus het juryrapport. “Nieuwbouw langs de wal is mooi ingebed in de historische bebouwing en de binnenstad grossiert met meer dan 400 rijks- en gemeentelijke monumenten in de historische gebouwen.”

Verkiezing allermooiste vestingstad

Vorig jaar organiseerde de ANWB de verkiezing van 'Het allermooiste dorp van Nederland' (Winsum). Dit jaar vroeg de ANWB haar leden om hulp bij het bepalen van de allermooiste vestingstad van het land. Via anwb.nl kon er gestemd worden op een van de 40 steden van de ANWB-longlist. Ook kon een ontbrekende stad worden aangedragen. Bijna 70.000 mensen gaven aan die oproep gehoor. Door een stem uit te brengen bepaalden de stemmers niet alleen de Top 5, maar ook de Top 50 allermooiste vestingstadjes die worden gepresenteerd in het boek ‘De allermooiste vestingsteden van Nederland’. Uiteindelijk koos de jury op basis van authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter uit de Top 5 de winnaar van de verkiezing.  

Kijk voor meer informatie over de verkiezing op anwb.nl/vestingstad