Naar artikel

333 basisscholen in de race voor een ANWB Verkeersplein

21 mei 2021

333 basisscholen in Nederland doen mee aan de verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’. Op een verkeersplein leren kinderen in een veilige omgeving hoe zij met verschillende verkeerssituaties om moeten gaan.

Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op de basisschool die volgens hen een ANWB Verkeersplein verdient. Per provincie wint één basisschool. Stemmen is mogelijk tot donderdag 10 juni via deze link. De twaalf winnaars ontvangen bij de start van aankomend schooljaar een ANWB Verkeersplein. 

Op een verkeersplein doen kinderen in een veilige omgeving ervaring op met verkeersvaardigheden zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde. Uit recent onderzoek van de ANWB blijkt dat ongeveer de helft van de leraren en weggebruikers vindt dat de fietsveiligheid van kinderen is afgenomen.

Onderzoek van Veilig Verkeer Nederland in 2020 wijst bovendien uit dat zes op de tien kinderen naar school wordt gebracht met de auto. Opmerkelijk is dat 95% van deze kinderen binnen een straal van vijf kilometer woont. Een gemiste kans, vindt ANWB-coördinator Maatschappelijk Sanne van den Rotten: “Kinderen moeten in het verkeer zoveel mogelijk meters maken. Zij zijn zich dan eerder bewust van de gevaren en daardoor ook sneller in staat om zelfstandig en vooral veilig naar school te fietsen.” De scholen die een ANWB Verkeersplein winnen, krijgen ook een lespakket met opdrachten voor de kinderen. 

De verkiezing ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ maakt onderdeel uit van de campagne ‘Elk kind veilig op de fiets’. De verkeerspleinen van de ANWB worden door het ANWB Fonds bekostigd.

Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie op anwb.nl/verkeerspleinen.

ProvincieAantal scholen
Drenthe19
Flevoland13
Friesland27
Gelderland40
Groningen

16

Limburg20
Noord-Brabant67
Noord-Holland33
Overijssel24
Utrecht15
Zeeland14
Zuid-Holland45
Totaal333