Naar artikel

ANWB wil goedkopere PCR-test voor vakantiegangers

Mensen die nog niet gevaccineerd zijn moeten tegemoet worden gekomen in de kosten van een PCR-test als ze op reis willen naar het buitenland. Dat vindt de ANWB nu er zicht komt op een vakantie buiten Nederland. Een gezin van vier personen kan nu zomaar duizend euro aan testkosten kwijt zijn voor de heen- en terugreis. Dat is een forse aanslag op het vakantiebudget en zal veel mensen ervan weerhouden een vakantie naar het buitenland te boeken, als dit weer mogelijk is.

Volgens de ANWB zou het redelijk zijn om de betreffende groep reizigers die, nu tussen wal en schip vallen, te ondersteunen in een tegemoetkoming in de prijs of door het maximeren van het tarief voor een PCR-test én het bewijs hiervan.

De verwachting is dat een deel van de Europese landen deze zomer besluit de grenzen open te stellen voor vakantiegangers die gevaccineerd of negatief getest zijn. Mensen die al gevaccineerd zijn hoeven in principe geen PCR-test meer te ondergaan en maken daardoor geen extra kosten. Wie nog niet gevaccineerd is en geen COVID-19 heeft gehad, zal echter tegen de hoge kosten aanlopen vanwege de verplichte PCR-testen op de heen- en terugweg. De kosten van een test lopen op een luchthaven al snel op tot bijna 150 euro per test per persoon. Nu de test ook voor de terugreis kan gelden, is een gezin van vier personen al gauw meer dan 1000 euro kwijt aan testen. 

De ANWB vindt dat gevaccineerden en niet-gevaccineerden gelijk moeten worden behandeld en dat niet-gevaccineerden niet substantiële extra kosten moeten ondergaan. Ook in Europees verband wordt in een resolutie opgeroepen tot het verstrekken van een gratis of betaalbare PCR-test met inzet van Nederlandse europarlementariërs Sophie in ’t Veld en Jeroen Lenaers. Onze eigen verantwoordelijke ministers pleitten onlangs in een reactie op het Europees groene certificaat voor het voorkomen van discriminatie van niet-gevaccineerden tegenover gevaccineerden.