Naar artikel

Autostoeltje Chicco Kiros i-Size faalt in botsproeven

13 april 2021

Dit is zo gevaarlijk dat de ANWB nu al waarschuwt, nog voor publicatie van de complete test op 25 mei. De ANWB adviseert eigenaren dit Chicco Kiros autostoeltje NIET te gebruiken op het Isofix onderstel, maar het zitje direct met de autogordel op de achterbank te monteren.

Het is daarbij belangrijk dat de autogordel correct door de bevestigingspunten wordt geleid en voldoende aangespannen. Hoewel minder makkelijk biedt deze wijze van monteren wel een goede bescherming bij een ongeval.

In zowel de frontale als de zijdelingse botsing laat de verbinding tussen het Isofix onderstel en het kinderstoeltje het afweten. Hierdoor komt het kinderstoeltje met kinderdummy erin los van het onderstel en vliegt naar voren. Bij een botsing in de praktijk kan een kind hierdoor zeer ernstig gewond raken.

Fabrikant Chicco is geïnformeerd over de uitkomsten van de test. De fabrikant heeft inmiddels een terugroepactie aangekondigd. 

De Chicco Kiros is een nieuw product en is pas sinds kort verkrijgbaar. Het is aannemelijk dat er nog niet heel veel van verkocht zijn. In Nederland heeft de ANWB het zitje niet bij Nederlandse (web) winkels aangetroffen. De geteste producten zijn in Italië aangeschaft.

Zie ook: video van de botsproef