Naar artikel

Verkiezing ‘Allermooiste vestingstad’ van Nederland

4 maart 2021

Steden met dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en met een beetje geluk wat oude kanonnen naast de stadspoort. Van dat soort vestingsteden heeft Nederland er meer dan 160. Maar wat is de allermooiste? Via anwb.nl/vestingstad kunnen leden tot 15 april stemmen op een van de 40 vestingsteden op de ANWB-longlist of laten weten welke stad volgens hen ontbreekt op de lijst.

Wat volgens de stemmers de vijf mooiste vestingsteden van Nederland zijn wordt bekend gemaakt in het najaar. Een deskundige jury kiest daaruit de ‘Allermooiste vestingstad van Nederland'. De jury bestaat uit: Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (presentator, historicus en schrijver) en Marieke Haafkens (ANWB Eropuit).

Er worden wandelroutes ontwikkeld langs die vijf steden zodat iedereen ze kan ontdekken. In het nieuwe boek ‘De Allermooiste vestingsteden van Nederland’ dat in oktober in de winkel ligt, worden de vijftig mooiste Nederlandse vestingsteden van de verkiezing beschreven.

Wat is de allermooiste vestingstad van Nederland? Stemmen kan tot 15 april 2021: www.anwb.nl/vestingstad