Naar artikel

ANWB-test: Ruime keus uit goede zomerbanden

23 februari 2021

Er is een ruime keus uit goede zomerbanden. Dat blijkt uit de zomerbandentest van de ANWB. Dit jaar heeft de ANWB de bandenmaten 205/55 R16V en 225/50 R17Y onder de loep genomen. Van alle onderzochte banden in de maat 205/55 R16V scoorde alleen de King Meiler Sport1 matig met twee sterren.

De Continental PremiumContact 6, de Semperit Speed-Life 3 en de Bridgestone Turanza T005 haalden 4 sterren. De overige banden in deze maat kwamen tot drie sterren. Deze banden hebben vaak slechts lichte tekortkomingen op een bepaald onderdeel. 

De maat 205/55 R16V is de meest verkochte bandenmaat en is te vinden onder een groot scala aan auto’s uit vooral de middenklasse, zoals de BMW 1-serie, 2-serie, 3-serie, Citroën C4 Cactus, Ford Focus, Opel Astra en Skoda Octavia. 

De grotere maat 225/50 R17Y is vooral te vinden onder grotere middenklassers Hierbij valt te denken aan de Alfa Giulia, BMW 3-serie, Mercedes C-klasse of Volvo V60. In deze maat volgt hetzelfde beeld. Enkele banden hebben geen tekortkomingen maar halen een goed niveau (vier sterren) op alle hoofdonderdelen. Dit zijn de Falken Azensis FK510, de Continental PremiumContact 6, de Kumho Ecsta PS71 en de Bridgestone Turanza T005. De Firestone Roadhawk wist niet te overtuigen en haalde slechts één ster. De overige banden hadden vaak slechts lichte tekortkomingen op een enkel testonderdeel en kwamen tot drie sterren. Vaak blonken ze juist wel weer uit op een ander testonderdeel. 

Remweg

De kwaliteit van een band kan soms veel verschil uitmaken. Een goede band kan uiteindelijk ook het verschil maken bij een noodstop. De remweg tussen de ene of de andere band kan oplopen tot twee autolengtes, dat is zo’n negen meter.

Het verschil tussen de zuinigste band uit onze test en een andere was al snel 0,4 liter per 100 km. Dat scheelt op jaarbasis toch een flinke tank benzine. 

De ANWB onderwerpt zomerbanden ieder jaar aan een uitvoerige test. De banden zijn getest op remweg, veiligheid, zijdelingse grip (weerstand tegen slippen van de auto), weerstand tegen aquaplaning, geluidsproductie, slijtvastheid en natuurlijk de eigenschappen op droog wegdek.

Naar de zomerbandentest