Genomineerden 'Allermooiste dorp van Nederland' bekend

21 juli 2020

Vijf dorpen zijn in de race voor de titel ‘Allermooiste dorp van Nederland’. Tijdens de ANWB-verkiezing brachten ANWB-leden in totaal 30.000 stemmen uit op het dorp dat zij het allermooist vinden. Een jury van experts bezocht de top vijf van dorpen om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Het winnende dorp wordt bekend gemaakt op maandag 17 augustus en op donderdag 20 augustus gehuldigd.

De top 5 van genomineerde dorpen (in willekeurige volgorde):

  • Urk in Flevoland
  • Winsum in Groningen
  • Hollum op Ameland, Friesland
  • Oisterwijk in Noord-Brabant
  • Elsloo in Limburg

Criteria waarop de dorpen door de jury zijn beoordeeld zijn: authenticiteit van het dorp, ruimtelijke samenhang, de levendigheid, zijn er monumenten en hoe is de verhouding tussen bebouwing en groen en het recreatieve aanbod. 

Vakjury

De vakjury bestaat uit Wim Daniëls, auteur en cabaretier. Hij schreef het boek Het Dorp, een ode aan het dorp van weleer. Jaap Evert Abrahamse, architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Marieke Haafkens, ANWB Eropuit, fiets-en wandelroute-expert.
 
De ANWB organiseert de verkiezing van het ‘Allermooiste dorp van Nederland’ voor de eerste keer. Via anwb.nl kon er gestemd worden op één van de 40 dorpen op de ANWB-longlist. Ook kon een ontbrekend dorp worden aangedragen voor de lijst. Uiteindelijk zijn er op voordracht van de leden 12 dorpen toegevoegd. In augustus verschijnt het ANWB-boek “De Allermooiste Dorpen van Nederland” waarin vijftig dorpen worden beschreven met daarbij fiets- en wandelroutes om deze dorpen op een leuke manier te ontdekken.

Meer over de verkiezing en de lijst van 50 dorpen