Nederlandse vakantiegangers kunnen opgelucht ademhalen

18 juni 2019

De inspanningen van de ANWB en de Nederlandse en Oostenrijkse overheid om de Duitse tolplannen te stoppen, zijn geslaagd. Vandaag heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld dat het Duitse tolplan discrimineert en in strijd is met de Europese regels. De ANWB is opgelucht dat dit plan nu de prullenbak in kan.

Hoofddirecteur Frits van Bruggen: ‘Wij hebben ons vanaf de eerste minuut verzet met heel veel ANWB-leden. Met ruim 40.000 handtekeningen zijn we naar Brussel afgereisd om het Europees Parlement en de Commissie in stelling te brengent’. Toen deze de inbreukprocedure stopte, hebben de Oostenrijkse en Nederlandse overheid de procedure overgenomen. Dankzij deze inspanningen heeft het Europese Hof zich vandaag kunnen uitspreken. De ANWB is hiermee zeer verguld.

Het Hof vindt dat de combinatie van infrastructuurheffing in de combinatie met compensatie voor de motorrijtuigbelasting enkel voor Duitse autobezitters, ongelijke behandeling is. De uitspraak heeft volgens de ANWB niet alleen betekenis voor Duitsland. Ook andere EU-landen die vergelijkbare plannen bedachten, zullen een andere richting moeten kiezen.

Perscomuniqué van het Hof van Justitie van de Europese Unie