Binnen 48 uur de gestolen fiets terug

26 april 2016

Om fietsdiefstal tegen te gaan introduceert de ANWB de Blijven Fietsen Fietsverzekering. Fietsbezitters die deze verzekering afsluiten weten dat zij in geval van diefstal de eigen fiets weer terugkrijgen. De bond werkt hiervoor samen met 1000 fietsendealers die de zender plaatsen en met FRIS Nederland BV* die de opsporing verzorgt en daarvoor speciale opsporingsteams inzet. Fietseigenaren kunnen via de ANWB Fietsenapp de zender activeren en daarmee de opsporing in gang zetten. 

Het systeem is door de ANWB uitvoerig getest en succesvol gebleken. Mocht de fiets niet binnen 48 uur wordt teruggevonden dan is de fietsbezitter verzekerd van een andere, nieuwe fiets.

De ANWB verwacht dat door het opsporingssysteem te koppelen aan de fietsverzekering dat leden zich vrijer zullen voelen in het fietsgebruik van hun vaak dure fietsen. Ook verwacht de ANWB dat fietsen - eenmaal voorzien van dit opsporingssysteem- minder diefstalgevoelig zullen zijn. De ANWB maakt gebruik van een bewezen techniek van KPN. Dankzij een speciale zender is een fiets namelijk vrijwel altijd terug te vinden.

Niets is zo vervelend dan wanneer een fiets wordt gestolen. En het aantal fietsdiefstallen blijft stijgen. Vorig jaar ontving de ANWB 2200 claims van gestolen e-bikes, een groei van 16% ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze stijging is grotendeels te danken aan de populariteit van e-bikes. Bij bijna 1 op de 3 verkochte fietsen van de meer dan 900.000 verkochte fietsen in 2017 ging het om een e-bike**. Deze populariteit vertaalt zich ook het toenemend aantal diefstallen van deze fietsen. 

In 2017 vonden bijna 79.000*** geregistreerde fietsdiefstallen plaats. Dit aantal is in werkelijkheid nog veel hoger, aangezien er in slechts 25% van de gevallen aangifte wordt gedaan****. 

Kijk voor meer informatie en een filmpje op anwb.nl/blijvenfietsenverzekering

 

*FRIS Nederland BV: Find Recover & Insurance Service (FRIS
** RAI vereniging cijfers verkoop fietsen 2017.
*** Onderzoek van CBS. 2017 telde volgens cijfers van het CBS 78.930 geregistreerde fietsdiefstallen.
****Data via Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, In slechts 25% van de gevallen wordt aangifte gedaan.