Goede autostoeltjes niet vanzelfsprekend

24 oktober 2017

Het is geen vanzelfsprekendheid dat er alleen maar goede kinderzitjes beschikbaar zijn. Dat blijkt uit de laatste versie van de ANWB Autostoeltjestest. Twee stoeltjes scoorden slecht en haalden slechts één ster. 

Autostoeltjes schiet los in test

De stoeltjes Recario Optia & Smart Click Base - voor kinderen van 1 tot 4 jaar - en de Jané Grand - voor kinderen van 1 tot 12 jaar - vertoonden grote gebreken met een hoog risico op ernstig letsel. Gezien de ernst van de resultaten waarschuwde de ANWB al eerder voor deze stoeltjes. 

Gelukkig zijn er ook goede autostoeltjes beschikbaar. De geteste stoeltjes die geschikt zijn vanaf geboorte scoorden allemaal vier sterren. Dit  waren autostoeltjes van de merken Cybex, Recaro, GB, Nuna en Klippan. In de categorie vier  tot twaalf jaar scoorde Maxi Cosi vier sterren met de Rodi XP en de Rodi XP FIX. 


Uit deze test blijkt dat de consument, in de winkel of op internet, niet kan beoordelen hoe veilig een autostoeltje is. De ANWB adviseert daarom om voor aanschaf van een autostoeltje eerst de ANWB-website te raadplegen. Inmiddels staan hier meer dan 100 autostoeltjes op die zijn getest sinds 2015.

Kijk voor deze resultaten op www.anwb.nl