Auto’s op IJsland vragen zorg van ANWB Alarmcentrale

7 augustus 2017

De ANWB Alarmcentrale heeft het druk. De afgelopen week ontving de alarmcentrale elke dag wel zo’n 11.000 telefoontjes en op sommige dagen uitschieters naar wel 13.000.

Opvallend is dat de ANWB dertien keer hulp moest bieden aan Nederlandse vakantiegangers die met hun eigen auto, camperbusje of motor naar IJsland reizen. Vorig jaar kwam dat twee keer voor. Er zijn ook vakantiegangers  die met een eigen camper in Alaska rondrijden en de hulp van de ANWB inroepen. Deze camper had problemen met de achteras. 

De ANWB Alarmcentrale biedt de meeste hulp in Europa, Turkije en Marokko. De cijfers bevestigen tot nu toe de eerdere gedane vakantieprognoses. Zo werd verwacht dat  er minder mensen naar Turkije zouden afreizen. Een daling van 14% in de personenhulpverlening lijkt dat te bevestigen. Het aantal keer hulp aan auto’s in Turkije is nagenoeg gelijk.

De verwachte groei  van de vakanties naar Spanje, Griekenland en Kroatië ziet de ANWB terug in de hulpverleningscijfers. Zo stijgt het aantal voertuighulpverleningen in Kroatië met 25% terwijl ook de personenhulp toeneemt  met 11%. In Spanje en Griekenland ziet de ANWB bij de personenhulp een stijging van 12% en 44% terwijl de hulp aan auto’s ook daar gelijk blijft. Andere opvallende stijger in de hulpverlening is Portugal.        

De totale hulpverlening van de ANWB Alarmcentrale kent tot dusver een lichte daling van 3% in de dossiers ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De ANWB verwacht dat, gelet op het drukte in het voorseizoen, dat de pieken in de hulpvragen wat lager zullen uitpakken dan andere jaren. Steeds meer mensen houden hun buitenlandse vakanties buiten de schoolvakanties omdat zij in de gelegenheid zijn en de “dure en drukke” zomerperiode daarmee vermijden.