Gemeente Zwolle wint veiligheidsprijs

21 april 2016

De Nationale Verkeersveiligheidprijs gaat dit jaar naar de gemeente Zwolle. De gemeente was genomineerd vanwege haar initiatieven om het fietsverkeer veiliger te maken.

Tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres dat vanmiddag plaatsvond kreeg  Zwolle de meeste stemmen van de bezoekers en sleept daarmee de felbegeerde titel in de wacht. Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB reikte de prijs uit.

Via bladen van de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en Fietsersbond  werden bewoners  afgelopen maanden opgeroepen hun  gemeente te nomineren  voor de verkeersveiligheidsprijs. Uit 44  inzendingen koos de jury, bestaande uit Saskia Kluit (directeur Fietsersbond), Peter van der Knaap (directeur SWOV), Frits van Bruggen (hoofddirecteur ANWB) en Felix Cohen (directeur Veilig Verkeer Nederland) drie favorieten:

  • Zoetermeer met haar het Nachtnet van fietspaden.
  • Houten vanwege de ‘auto te gast’ straten en vanwege de vele fietstunnels
  • Zwolle, deze gemeente is diverse keren voorgedragen met steeds andere fietsvriendelijke maatregelen.

Een eervolle vermelding is er voor het project Hartjes op de fiets. Een publieksinitiatief uit Montfoort dat op veel sympathie van de jury kan rekenen. Het project attendeert automobilisten via zelfontworpen hartvormige 30km-borden op de snelheid in woonwijken.

Juist in gemeenten is de veiligheid van fietsers een groot aandachtspunt: van de meer dan 20.000 mensen die vorig jaar ernstig gewond raakten in het verkeer, was het grootste deel een fietser. De meeste van deze ongevallen gebeurden binnen de bebouwde kom en dus op het wegennet van gemeenten.

De Nationale Verkeersveiligheidsprijs is een initiatief van ANWB SWOV VVN en Ministerie I&Mwordt iedere twee jaar uitgereikt tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres De prijs is bedoeld voor gemeenten en organisaties die zich inzetten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en is een aanmoediging voor iedereen die zich sterk maakt voor het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers.