Oostkapelle Schoonste Strand van Nederland 2016

31 augustus 2016

De strijd om de titel “Schoonste Strand van Nederland” is weer gestreden. Oostkapelle mag zich een jaar lang het schoonste strand van ons land noemen en troefde daarmee nipt de Zeeuwse badplaatsen Groede en Westkapelle af.

Net zoals voorgaande jaren worden de Zeeuwse stranden erg positief beoordeeld. Het geheim: “Kwaliteit! De gemeente Veere werkt intensief samen met Stichting Strandexploitatie Veere. Deze organisatie werkt met gemotiveerde en enthousiaste medewerkers die zich jaar rond bezig houden met het strandbeheer en bewaking. Daarnaast zien we dat goed voorbeeld doet volgen. Schone stranden hebben een positief effect op het gedrag van de badgasten. Het publiek is eerder geneigd om afval te deponeren daar waar het hoort, in de vuilnisbak. En daar hebben we er heel veel van langs onze kust. Het is een fantastische beloning om weer de eerste prijs te krijgen voor één van onze stranden” aldus burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere, waar Oostkapelle onder valt.

Dat ook het publiek steeds meer betrokken raakt, blijkt uit het record aantal publieksstemmen. Dit jaar hebben maar liefst 18.000 mensen, 1.500 meer dan vorig jaar, gestemd op hun favoriete en schoonste strand. De eindbeoordeling is een combinatie van bevindingen van ANWB-inspecteurs én de beoordeling van het publiek. Juryvoorzitter Helene van Zutphen van NederlandSchoon: “De afgelopen 10 jaar zijn onze stranden twee keer zo schoon geworden. De laatste drie jaar zitten we op een bijzonder hoog én stabiel niveau van schoon. De geïntegreerde aanpak tussen paviljoenhouders, beheerders, gemeentes en bezoekers om de stranden zwerfafvalvrij te maken en te houden, blijft z’n vruchten afwerpen!”

Klik hier om het hele persbericht te lezen, voor hoge resolutie beeldmateriaal, de infographic en contactgegevens.