Fietsservice groeit naar volwassenheid

20 mei 2016

De Wegenwacht Fietsservice wordt volwassen. In 2015 hielp de Wegenwacht ruim 4700 keer een fiets of e-bike weer op weg. Eind 2015 telde de ANWB ruim 220.000 mensen die mochten rekenen op de fietsservice. Dat is een groei van ruim 23 % ten opzichte van 2014. De Wegenwacht Fietsservice werd in maart 2012 gelanceerd.

Zoals verwacht viel de afgelopen jaren voor de Wegenwacht veel te leren om de hulp voor fietsen te verbeteren. Sommigen geloofden dat de Wegenwacht geen fiets zou kunnen repareren. De Wegenwacht slaagt er tussen de 85 en 90% van de fietsen te repareren waarbij de berijder zijn reis kan voortzetten. Indien de reparatie niet mogelijk was, dan is er toch grote waardering voor het transport naar huis en of naar de fietsenmaker.

De ANWB-leden zijn zeer tevreden (geven 8.3 als rapportcijfer) over de hulp van de Wegenwacht. De ANWB is dan ook is overtuigd van het bestaansrecht van de service en wil verder groeien met de Wegenwacht Fietsservice.

Er is wel een punt voor verbetering. De ANWB en de leden vinden wel dat de gemiddelde wachttijd naar beneden moet. Ongeveer 70% hoefden niet langer dan een uur te wachten. Zo’n 20% wachtte beduidend langer. Voor 12% is geen wachttijd genoteerd omdat de fiets zodanig kapot was dat deze direct op transport moest. Bij minder spoedeisende gevallen werd een afspraak gemaakt om later te repareren.

De belangrijkste reparaties aan de fiets zijn lekke banden 61% en kapotte kettingen en of trappers 5%.

  1. Hou de banden goed op spanning. Door de stugge kevlar/antilek laag voelt de berijder niet goed dat de banden een lage spanning hebben. Goed opgepompte banden vergroten de actieradius van de fiets omdat de rolweerstand lager is.

  2. Begin met een lage versnelling en schakel door naar een hogere versnelling. Dan wordt de energie uit de accu op een goede manier gebruikt.

  3. Bewaar de accu van de e-bike nooit in ontladen toestand. Laat de accu van de e-bike nooit helemaal ontladen. Dat is slecht voor de accu. Laden en ontladen, dat houdt een accu in leven. Neem - als de temperatuur de 5 graden Celsius nadert- de accu mee naar binnen in huis. Dat verlengt de levensduur van de accu, immers een kostbaar onderdeel van de e-bike.