Nieuwe dienst voor actieve senioren

07 april 2016

De ANWB lanceert een nieuwe service: ANWB Personenhulp. Met deze service kunnen leden dag en nacht hulp inroepen wanneer zij plotseling onwel worden of wanneer hen lichamelijk iets overkomt.

Met één druk op de knop vertrouwde hulp inroepen

Hulpverleners van de ANWB weten direct wie er om hulp vraagt, waar deze persoon zich bevindt (via gps) en welke familieleden of bekenden eventueel geïnformeerd moeten worden. Ze stellen de persoon in nood gerust, geven advies en regelen indien nodig direct passende hulp, overal in Nederland.

Zelfstandig blijven door nieuwe technologie

Deze service werkt met een app die past in de huidige tijd, waarin nieuwe technologie mensen helpt zelf de regie te houden over hun wel en wee. Senioren blijven tot op hoge leeftijd actief en trekken er graag op uit. Ze blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig en willen pas een beroep doen op hun omgeving als er echt wat aan de hand is. De nieuwe service is hierbij een hulpmiddel.

Niet kwetsbaar voelen maar wel zijn

Uit recent ANWB onderzoek naar vrijetijdsbesteding onder 55-plussers (meer dan 1100 personen) blijkt dat velen van hen (37%) zich tien jaar jonger voelen dan zij werkelijk zijn en zich hier ook naar gedragen. 62% van hen houdt van sport en fysieke activiteiten die hen uitdagen. Wandelen, fietsen, fitness en zwemmen zijn de meest populaire sporten onder 55-plussers. De helft van de 55-plussers herkent het gevoel dat het spannend is om alleen naar buiten te gaan. Bijna 1 op 4 ziet daarom wel eens af van een activiteit.  Ook  tijdens boodschappen doen of winkelen kun je er niet altijd van uitgaan dat je snel hulp krijgt als je iets overkomt (activiteit van ruim 75% van de ondervraagden tijdens vrije tijd of vakantie).

Stijging aantal ouderen op Spoedeisende Hulp

In hun enthousiasme om actief te blijven, vergeten 55-plussers echter gemakkelijk dat zij wel wat kwetsbaarder zijn geworden. “Elke zes minuten meldt een oudere zich op de Spoedeisende Hulp. Alleen al door een val. We zien ook dat het aantal ouderen dat op de Spoedeisende Hulp belandt stijgt. Vaak is er onverwachts iets mis gegaan. Ouderen zijn zich niet altijd bewust van een plotselinge bloeddrukdaling waardoor ze duizelig worden en vallen. Heup, pols en hersenletsel komen veel voor", zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL.

Lees alles over ANWB Personenhulp