Voor ieder budget een zuinige auto

17 december 2015

Elk kwartaal verschijnt de Top 10 Zuinige auto’s. Nu het jaar ten einde loopt zetten ANWB en Natuur & Milieu de zuinigste auto’s van de afgelopen vijftien jaar op een rij.

Er is veel vraag naar een overzicht van zuinige, tweedehands voertuigen. Daarom een overzicht van de zuinigste modellen van 2012 en ouder in de vorm van een Top 100.

Normaal gesproken baseert de ANWB zich bij het opstellen van zo’n lijst op het door de fabrikant opgegeven verbruik. Deze Top 100 Zuinige Occasions kwam echter tot stand op basis van werkelijk getankte liters brandstof, aan de hand van een rekenformule  ontwikkeld door TNO en Travelcard.

Met een gemiddeld praktijkverbruik van 1 op 19 is de piepkleine Smart Fortwo namelijk de zuinigste auto. Om precies te zijn de 62 pk sterke benzineversie die van januari 2001 tot februari 2003 is geleverd. De tweezitter komt maar één keer voor in de lijst; op plaats 28 staat nog een Smart, maar dat model biedt plaats aan vier personen.

De Top 100 Zuinige Occasions is voor het overzicht in tweeën verdeeld. In de ene lijst staan de 50 zuinigste stadsauto’s, de ander biedt een overzicht van de zuinigste  gezinsauto’s. Die lijst wordt aangevoerd door de Lexus CT200h, met een praktijkverbruik van 1 op 18,8. Om precies te zijn het model dat tussen maart 2011 en december 2013 in de showroom stond. Saillant detail is dat de CT200h daarmee de Toyota Prius voor blijft; onderhuids vertonen beide modellen grote overeenkomsten.

Honda doet ook een duit in het zakje met de Insight en twee generaties van de Civic Hybrid. Van de eerder aangehaalde Prius staan echter alle drie de modelgeneraties in de top 10, inclusief de stationwagen. De nieuwste is met een praktijkverbruik van 1 op 17,9 de zuinigste.

In onze Top 100 Zuinige Occasions komen de nodige auto’s meerdere malen voor. De Opel Astra staat er bijvoorbeeld drie keer in, evenals de Fiat Punto, Daihatsu Cuore en de Volkswagen Golf. De typenaam die we het meeste tegenkomen, is die van de Honda Civic. Behalve twee hybride modellen staan ook nog drie benzineversies in de lijst.

De auto’s uit onze Top 100 zijn inmiddels als occasion te koop, voor prijzen die uiteenlopen van € 750 (voor een Ford Ka uit 1998) tot 27.500 euro (voor een recente BMW 3 Serie). Op die manier is er voor ieder budget een zuinige auto beschikbaar.

Zie verder www.anwb.nl