ANWB behoudt toeristische autoroutes

3 november 2015

De 47 toeristische autoroutes van de ANWB blijven beschikbaar voor een breed publiek. 

Dit ondanks een forse ingreep in de beheer- en onderhoudskosten, waaronder het verwijderen van de bruine zeskantige bewegwijzeringsborden. De ANWB-autoroutes zijn voortaan te printen vanaf een speciale autoroutesite.  

Vier autoroutes blijven wél zichtbaar vanaf de weg. Daarbij gaat het om de befaamde  Mergellandroute (Zuid-Limburg), de Sallandroute, de Sagenlandroute en de inmiddels 50-jarige  grensoverschrijdende Hamalandroute (alle drie in Overijssel/Twente). Deze autoroutes zijn geheel in oude luister en blijven, door financiële steun van de regio, met routebordjes bewegwijzerd.

Op vier na zijn de toeristische routes voortaan alleen te printen vanaf de site  www.anwb.nl/autoroutes
De bekende bruine zeskantige routeborden langs de wegen verdwijnen daarmee grotendeels uit het landschap. Zij worden de komende maanden verwijderd. Deze routes zijn dan alleen nog vanaf papier te rijden.

Breed publiek

De toeristische routes, waaronder ook de vier nieuwe Deltaroutes voor de auto, die in samenwerking met Rijkswaterstaat zijn ontwikkeld, genieten grote belangstelling onder oldtimerrijders, motorrijders en ouderen die genieten van een ‘dagje toeren’ door de streek.

Toeristische Autoroutes

De toeristische autoroutes van de ANWB werden in het begin van de jaren zestig  op verzoek van de rijksoverheid door de ANWB uitgezet en bewegwijzerd met zeskantige bordjes. Met als doel ‘zondagsrijders’ en recreatieve autorijders van de schaarse hoofdwegen af te leiden om de normale doorgang te garanderen. De routes zijn oorspronkelijk bedoeld om op een veilige manier, met zo min mogelijk zoekgedrag kennis te maken met een regio. De route vormt een aaneenschakeling van interessante uitstappunten bij toeristische hoogtepunten, uitspanningen en de mooiste delen en weggetjes van de streek. De printbare route en de beschrijving staan garant voor een “ouderwets” dagje toeren door Nederland.

Motorrijders

Motorijders kunnen de gpx-bestanden van de autoroutes downloaden op de (motor)navigatietoestellen van Garmin en Tomtom via anwbmotor.nl/promotor.