ANWB helpt bij montage voetbeschermers

21 oktober 2015

De ANWB houdt eind oktober/begin november in de plaatsen Nijmegen, Beuningen, Duiven-Westervoort, Didam en Heteren vijf zogenoemde spaakstraten. Op deze evenementen kunnen ouders hun fiets gratis ‘spaakveilig’ laten maken. Vrijwilligers van de ANWB helpen daar spaak/voetbeschermers op hun fiets te monteren.

De feestelijke opening van de spaakstraten is op dinsdag 27 oktober om 10.00 uur door de Nijmeegse wethouder Ben van Hees in gebouw De Ster aan de Queenstraat in Nijmegen - Lent.

Een spaakongeval, waarbij een voetje van een kind bekneld raakt tussen het frame van de fiets en de spaken van het wiel is één van de meest voorkomende letsels waarmee kinderen op de eerste hulp van een ziekenhuis komen. Een spaakongeval kan ernstige gevolgen hebben en leidt tot hoge kosten.

Iedere dag raken in ons land acht kinderen gewond bij vervoer op de fiets doordat hun voetjes tussen de spaken van de fiets komen. Bijna een derde van de slachtoffertjes loopt daarbij een beenbreuk op.  
Dit is eenvoudig te voorkomen door het spaakveilig maken van de fiets. Een gewone jasbeschermer voldoet vaak niet. Deze gaat te makkelijk kapot of wordt door een kind in het gebruik kapot getrapt.
De eerste 200 spaakbeschermers per locatie worden gratis ter beschikking gesteld.

 

Waar houdt de ANWB de spaakstraten? 

  • Dinsdag 27 oktober 10 tot 13 uur, Lent, Gebouw De Ster Queenstraat 37.
    Om 10 u  feestelijke opening door wethouder Ben van Hees.
  • Donderdag 29 oktober van 10 tot13 uur: Beuningen, sporthal De Tinnegieter, Leigraaf 2.
  • Vrijdag 30 oktober van 11 tot15 uur: Duiven –Westervoort, Horsterparklaan 4, bij het paviljoen en de kinderboerderij
  • Woensdag 4 november van 11.30 tot 14 uur: Didam, Albert Schweitzerschool Lupinenstraat 13
  • Vrijdag 6 november  van 11.30 tot 15 uur: Heteren, Brede School De Vogeltuin, Flessestraat 11-15

De spaakstraten worden mede mogelijk gemaakt door het ROV Oost-Nederland in opdracht van de gemeenten in de regio Arnhem/Nijmegen.

Voor meer informatie zie www.anwb.nl/spaakstraat