Dag zomer van 2015

1 september 2015

Voor de meeste Nederlanders zit de vakantie er weer op. De scholen zijn begonnen, mensen gaan weer aan de slag. De ANWB blikt terug op de zomer van 2015.

Het zomerweer in Nederland was er één van extremen: van een hittegolf, enkele dagen nachtvorst, windhozen, een forse brand in een caravanstalling en een heftige storm gevolgd door bijna twee dagen onafgebroken regen en zelfs hagelstenen als golfballen. Ondanks het wisselende weer kijken campingeigenaren in Nederland tevreden terug op het seizoen. De ANWB registreerde zo’n 69% meer online campingboekingen in binnen- en buitenland.

De kampeerders hebben liever een koude douche dan geen WIFI op de camping.
Bij het Land van ANWB kochten 48.000 mensen een ticket voor een attractiepark of dierentuin en is er een toenemend bezoek aan openluchttheaters. Het Schoonste strand is dat van het Zeeuwse Domburg. Een televisieserie die verslag doet van een kampeerreis door Griekenland trok per aflevering tegen de twee miljoen kijkers.

Twee miljoen gratis routekaarten gingen over de toonbank van de ANWB-winkels. De routekaart van Tsjechië is helemaal op. In het digitale tijdperk blijven routekaarten zeer populair. Hardlopers waren de routekaarten Frankrijk/België/Luxemburg en Duitsland Midden/Zuid.

Boze Franse boeren hinderden het vakantieverkeer. Tijdens de protesten ziet @ANWB Europa het aantal volgers verdubbelen t.o.v. begin van de zomer van 14.000 naar 28.000.
Op het hoogtepunt van Zwarte Zaterdag stond er in Frankrijk 970 kilometer file.
Kinderen speelden ANWB Achterbankbingo in de auto of in het vliegtuig (58.000 downloads).  

De ANWB Alarmcentrale bood 10% meer hulp door aan voertuigen en vakantiegangers. De meest voorkomende meldingen van letsel zijn maag-darmproblemen, infecties en oorontstekingen. Zestien wegenwachten hielpen leden met autopech in Frankrijk en Italië. Auto’s haperden of starten helemaal niet. Ook waren er veel koelingsproblemen. Want het was soms bloedheet in de populaire vakantielanden. In Duitsland krulde het asfalt zelfs op door de hitte. Gelukkig ontstonden er geen hevige bosbranden die vakantiegangers teisterden.

Voor meer zomernieuws kijk op www.anwb.nl/ditisvakantie